Izbori 2024

Direktno.rs

11. 04. 2024. 11:44 25

Tepić na sastanku sa Brnabić: Da li ste mislili da možete da prevarite građane

Nakon dva kruga neuspelog dijaloga 1. i 3. aprila, koji su otpočeli nekakvim dokumentom o planu gospođe Brnabić i Vlade za primenu preporuka ODIHR-a, odmah je bilo očito da u njemu nedostaju za nas ključne stavke iz njegovog Konačnog izveštaja - navela je na sastanku sa Brnabić Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, čiju izjavu prenosimo u celosti.

- I pre no što smo uopšte izneli tri osnovna principa na kojima treba da počiva dalji rad uz primenu svih preporuka ODIHR-a, bilo je jasno da su odmah prekršeni prvi zaključci - da se sa preporukama krene značajno pre održavanja izbora - da bi imale ikakvog efekta na izbore, kao i da podrazumevaju najširi politički konsenzus.

Ništa se od toga nije dogodilo.

Mi smo se sastali 1. i 3. aprila, izneli svoje stavove i predloge kako da dođemo do rešenja i zajedno obezbedimo mogućnost izlaska na izbore za Grad Beograd i lokalne izbore koji su preostali nakon pravnog nasilja vladajuće većine, koja je upravo pravnim nasiljem i političkim pritiskom izazvala vanredne prevremene lokalne izbore u decembru u desetinama opština i gradova i Pokrajini Vojvodini, pored beogradskih i parlamentarnih. Insistirali smo da se najpre obezbedi primena svih preporuka ODIHR-a, a tek onda raspisivanje i održavanje izbora. Međutim, vlast je naše predloge odbila i 3. aprila je gospođa Brnabić raspisala izbore za Grad Beograd - bez ijedne ispunjene preporuke ODIHR-a.

Još gore, 5 dana NAKON raspisivanja izbora, 8. aprila, poslala nam ne predloge za izmenu izbornih zakona! Nakon raspisanih izbora. I nakon već predate beogradske liste Aleksandra Vučića.

Da stvar bude još bizarnija, baš u danu kada je u Kaću kod Novog Sada krvnički prebijen jedan od lidera naše koalicije iz Novog Sada dr Vladimir Vrsajkov i naša pokrajinska poslanica Mara Puškaš takođe fizički napadnuta, a stranka gospođe Brnabić i Vučića se oglasila da su sami isprovocirali napad trojice batinaša - deleći flajere. Nisu osudili, nisu se izvinili, nisu insistirali na pronalaženju batinaša, nego su nas iz SNS još i optužili za provociranje - papirom!

Da li su to, gospodo, izborni uslovi i preporuke ODIHR-a?!

Da li ste stvarno mislili da možete da prevarite građane Srbije i Beograda ovim fotografisanjem za istim stolom?

Možda uvažene ambasadore da, ali nas ne!

Da li stvarno mislite da ovo ovako može da vam prođe?!

Da se i dalje prebijaju opozicionari?!

Da se i dalje kontaminira medijski prostor hajkom na sve kritičare režima na svim TV nacionalnim frekvencijama?!

Da krijete birački spisak kao zmija noge i govorite za javnost evo može i to, a zapravo sve činite da to onemogućite?!

Zarobili ste policiju, tužilaštva i sudove, čak ni Ustavni sud do danas ne sme da se izjasni o našim izbornim žalbama!

Da li ste zaista mislili da će vam uspeti?

Probali ste u decembru i nije vam prošlo. I neće ni sad.

Izbori bez primene svih preporuka Odihr-a za nas nisu izbori. Dijalog o izmeni izbornih zakona nakon raspisanih izbora su farsa. Evo neka neko ovde kaže u kojoj od vaših država su se izborni zakoni i odredbe menjali nakon raspisanih izbora?!

I još vlast traži da u tome učestvujemo i time podelimo odgovornost za dokazane neregularne izbore u decembru.

Da li se u vašim državama glasa tako što se zaposleni u javnom sektoru primoravaju da fotografišu iza paravana izborni listić sa zaokruženim Vučićem, a pored ličnom kartom - kao “osiguranje” da sutradan neće dobiti otkaz?!

Da li se u vašim državama kažnjavaju zaposleni u javnim ustanovama kao samohrana majka Ranka Kašiković iz Subotice - samo zato što je odbila da po nalogu partijski postavljene direktorke ide na miting Vučićeve stranke?!

Da li se u vašim državama, protivno zakonu, ne dodeljuje nacionalna TV frekvencija bar jednoj nerežimskoj televiziji pored već 4 dodeljene koje to jesu?

Da li je u vašim državama nosilac svih izbornih lista 300 puta u godini na nacionalnim frekvencijama, a onda nas sve zamajava da to nije funkcionerska kampanja, jer je dao samo ime za listu, a nije kandidat za te funkcije?!

I preporuke Odihr-a o REM-u, koje upravo treba da regulišu medijski prostor, znate kada su planirane po ovom planu?
U novembru!

Tako da, uvažena gospodo, pošto toga znam da nema ni u jednoj vašoj državi, nemojte da očekujete ni od nas da na to pristanemo.

U Srbiji je danas biti opozicija ne samo hrabra, nego i opasna stvar. Bezbednosno opasna stvar. Životno opasna stvar. Mnogi od nas su podneli veliku i trajnu žrtvu da bi ova zemlja postala demokratska, jer to sada nije.

Mi nismo zagledani u dilove ove vlasti, da bi joj se oprostila izborna prevara i krađa. Mi smo zagledani u vaše države i sisteme, osnove demokratije, slobodnih izbora i vladavine prava, koji su u Srbiji duboko narušeni, što je uostalom potvrdila i Rezolucija EP vaših poslanika. I nemojte ni od nas tražiti da pristanemo na manje od toga, odnosno ni na šta.

Naši predlozi i zahtevi su minimalni i jedini lekoviti za ozdravljenje ovog društva i institucija, za povratak poverenja u izborni proces i prevazilaženje duboke političke krize u kojoj se nalazimo.

Zato mi u ovoj farsi o izmenama zakona koji su danas navedeni da se o njima priča, nećemo učestvovati. Razgovori mogu da počnu tek kada prihvatite da se izbori odlože kako bi se omogućilo dovoljno vremena da se preporuke usvoje i počnu da se primenjuju. Uostalom, to su saopštili i predstavnici ovde uvaženih država, citiram, da se preporuke Odihr-a primene pre održavanja predstojećih izbora - bilo parlamentarnih ili lokalnih - rekla je na sastanku sa Brnabić Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati