Izbori 2024

[ Izvor: Mediji ]

03. 04. 2024. 12:01 11

Brnabić o izborima u istom danu: Neću da pravim nedemokratski presedan

Predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla je na konferenciji za novinare posle skupštinskog kolegijuma sa predstavnicima koalicija "Srbija protiv nasilja" i NADA da nije mogla da prihvati zahtev opozicije da se svi lokalni izbori održe u istom danu. "Ne želim da kao predsednica Skupštine prvi put u istoriji Srbije pravim nedemokratski presedan kojim mi kao Narodna skupština nekom ograničavamo mandat, mislim da je to duboko opasan presedan koji zadire u demokratske principe", dodala je Brnabić.

- Oko toga nisam spremna da razgovaram, ali sam dala alternativni predlog da danas do ponoći raspišem beogradske izbore za 2. jun. Pristali smo da pomerimo izbore u Beogradu za krajnji mogući zakonski rok… a da sve ostale izbore imamo istog datuma - poručila je Brnabić.

Dodala je da smatra da je to konstruktivan, korektan predlog i da se nadala da će to opozicija prihvatiti.

- Nažalost, oni su odmah odbili taj predlog, i rekli "ili sva tri zahteva ili nijedan" - navela je Brnabić.

Kazala je da je opozicija ponovila, kako je rekla, svoj "ultimatum".

- Ne mislim da je posebno u politici dobro razgovarati jezikom ultimatuma i nadam se da će ponovo razmotriti ono što smo ponudili - rekla je Brnabić i dodala da "njena vrata ostaju otvorena", čime je zaključila današnji sastanak.

Kazala je da nije došla na sastanak da kaže "ne", već je iskoristila vreme od kolegijuma u ponedeljka da razmisli šta je to što bi mogla vlast da ponudi opoziciji - da izađe u susret zahtevima opozicije.

Istakla je da je opozicija "odbila eksplicitno da dalje radimo zajedno na punoj primeni ODIHR preporuka, pa čak i na primeni ova dva njihova zahteva".

Predstavnik koalicije "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić kazao je ranije ove srede da vlast nije pristala da se svi lokalni izbori održe u istom danu i da nepristajanje na to potvrđuje njihovu nameru da i u narednom izbornom procesu nastave da rade ono što su radili - seljenje birača, pritisak na birače, kao i fantomski birači.

- Mi želimo da izađemo na izbore, ali vlast je odabrala da na izbore ide bez opozicije. Ili ćemo imati izbore ili nećemo - kazao je Miroslav Aleksić, ispred koalicije "Srbija protiv nasilja", na konferenciji za novinare posle skupštinskog kolegijuma o poboljšanju izbornih uslova sa predstavnicima vlasti.

Kazao je da vlast nema odgovor na pitanje opozicije zašto je nemoguće da se svi lokalni izbori održe u istom danu.

Dodao je da ih je predsednica skupštine Ana Brnabić obavestila da će ove srede raspisati beogradske izbore.

Podsetio je da je 18. april krajnji rok da se promeni zakon o lokalnim izborima, kojim bi se rok za raspisivanje izbora povećao sa 120 na 150 dana, čime bi se stekli uslovi da se svi izbori održe u istom danu - 2. juna.

Aleksić nije želeo da odgovori da li će opozicija bojkotovati izbore, u slučaju da se svi lokalni izbori ne održe u istom danu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati