Izbori 2024

[ Izvor: Mediji ]

01. 04. 2024. 17:08 7

Opozicija posle kolegijuma: Vlasti rok do srede da se izjasni da li prihvata zahteve

Poslanik Radomir Lazović rekao je posle kolegijuma koji je održan u Skupštini Srbije da su predstavnicima vlasti predali zahteve u vezi sa izbornim uslovima, kao i da će se razgovori nastaviti u sredu, do kada im je dat rok da se izjasne da li će prihvatiti zahteve ili ne.

- Mi smo izneli kao opozicija usaglašeni stav da bi se pre bilo kojih novih izbora morala oformiti komisija, koji će činiti predstavnici vlasti, opozicije i civilnog društva, koja bi uradila reviziju biračkog spiska. Tražili smo da se započu razgovori, da javni servisi započnu sa profesionalnim i odgovornim izveštavanjem i emitovanjem programa, tako da svi učesnici izbora mogu da imaju adekvatno praćenje i sve važne društvene teme. Da održavanje svih lokalnih izbora u opštinama i gradovima, a nisu održani u decembru, moraju biti u isto vreme zajedno sa izborima za Skupštinu Beograda. Da se ispune sve prepouke ODIHR-a - rekao je Lazović.

Kako je dodao, uslovi moraju da se unaprede pre nego što uđemo u novi ciklus.

- Tražili smo spajanje izbora. Nažalost, danas nema dogovora, iako smo imali dobru atmosferu. Mi ćemo nastaviti razgovore u sredu, do kada smo dali rok vlastima da se izjasne da i prihvataju naše zaheteve ili ne i nećemo pristati na novu izbornu krađu, na neke beskonačne razgovore koji za cilj nemaju poboljšanje izbornih uslova. Nema dogovora dok ceo nije postignut, načelno smo dobili pozitivne signale, ali ne tražimo parcijalna rešenja, moramo da ispunimo sve zahteve da bi izbori bili fer. Ne mogu oni da biraju. Mi smo ponudili celovito rešenje i u sredu ćemo imati odgovor. Mi smo im dali više opcija i videćemo šta je njihov odgovor - rekao je Lazović.

Miloš Jovanović iz koalicije Nada dodao je da je opozicija potpuno odlučna u stavu da se mora izboriti za normalan izborni proces, pristojnu i normalnu zemlju.

- U tome smo jedinstveni. Ima indicija da će vlast ovo predstaviti kao ultimatum, mi smo izašli sa tri elemntarna uslova, minimum minimuma za demokratske izbore i ne postoje pravne prepreke da se ovi zahtevi ispune. Mi smo im dali modalitete za neke zahteve. Nije reč ni o kakvom hiru opozicije. Svi smo svesni kako demokratija ne funkcioniše i kako se izbori ne sprovode i kakva je medijska slika u Srbiji. Ovo je i mora biti borba svih građana, ako još jednom budemo imali izbore kao 17. decembra, naročlito kao u Beogradu, možemo izbore da ukinemo i proglasimo Vučića za maršala, ali to nije poželjno uređenje - rekao je Jovanović.

Zahteve su potpisali predstavnici kolalicije Srbija protiv nasilja Marinika Tepić i Miroslav Aleksić i koalicije NADA Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović.

Preporuke ODIHR-a dolaze iz konačnog izveštaja misije te evropske organizacije za posmatranje izbora za narodne poslanike, koji su u Srbiji održani 17. decembra prošle godine.

Današnjem kolegijumu prethodili su više puta upućivani pozivi opozicionih stranaka da bude pokrenut dijalog sa vlastima kako bi se ispunile preporuke ODIHR-a i stvorili fer i pošteni uslovi za predstojeće beogradske i lokalne izbore.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati