Izbori 2024

[ Izvor: JUGPress ]

01. 04. 2024. 10:12 11

"Na jednog birača dolaze tri fantoma?": Izborna prevara na jugu Srbije

Na biračkim spiskovima za parlamentarne izbore 17. decembra 2023. godine u Bosilegradu su se našle 78 adrese sa brojem nula, prema podacima Istinomera, a na njih je prijavljeno čak 5.307 birača. Ovaj broj možda ne deluje toliko čudno za ostale gradove, ali ukupan broj birača koji su prijavljeni sa regularnim adresama na teritoriji cele opštine Bosilegrad je 1.821, kaže za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress Daniela Mihajlović, profesorka matematike i računarstva i aktivistkinja.

- Dakle, broj birača sa regularnim adresama je skoro tri puta manji od broja birača sa nepostojećim adresama. Da li to znači da na jednog birača dolaze i tri fantoma? - pita Mihajlović.

- Nulte adrese su lažne adrese, jer po Zakonu o registru osnovnih jedinica i Adresnom registru ne postoji mogućnost da je neki objekat registrovan sa adresom pod brojem nula. Ako sve to uzmemo u obzir, onda su i birački spiskovi bili puni neregularnosti, a i nisu sprovedeni po zakonu. Interesantno da na tim adresama sa brojem nula je prijavljeno u Rajčilovci 0 1.399 birača, Maršala Tita broj 0 ima prijavljeno 173 birača, Dukat broj 0 ima 142, a Gložje broj 0 ima 154, Ulica 8. septembar broj 0 ima prijavljenih 30 birača... Dakle, u tim nepostojećim objektima "živi" i veliki broj ljudi - objašnjava Mihajlović za JUGPress.

Dodaje da su Bosilegrad i okolina dobili i nove ulice i nove brojeve, što je, kaže "izazvalo dodatne konfuzije, ali i veći prostor za izborne mahinacije".

- Mi smo kao građani, a i "Srbija protiv nasilja", podneli posle izbora Zahtev za uvid u izborni meterijal, ali još uvek nismo dobili odgovore, a rok za odgovore po zahtevu već je odavno prošao. Ono što zahtevamo i tražimo po zakonu je ažuriranje ovakvih neregularnih biračkih spiskova, jer bez sređenih biračkih spiskova, izbori ne mogu biti ni legitimni ni ovog puta - kaže Daniela Mihajlović.

U Bosilegradu se ove godine održavaju redovni lokalni izbori.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati