Izbori 2024

[ Izvor: N1 ]

12. 02. 2024. 18:20 11

Nestorović hteo da ospori EP, pa SLAGAO javnost

Narodni poslanik Branimir Nestorović, nosilac izborne liste "Mi - glas iz naroda", koja je na decembarskim izborima u Srbiji osvojila nešto manje od 179.000 glasova, pokušao je da ospori legitimitet poslanika Evropskog parlamenta, iznoseći grubu neistinu da na izbore za najviše predstavničko telo Evropske unije izlazi svega 30 odsto birača.

- Svi znaju da na izborima za Evropski parlament izađe 30 odsto ljudi. Ti ljudi ne predstavljaju nikoga. To su te zemlje koje nama prebacuju da su naši izbori neregularni - izjavio je Nestorović, komentarišući Rezoluciju EP o izborima o Srbiji, ostavljajući dilemu da li je izjava čoveka koji sedi u najvišem zakonodavnom telu Srbije zlonamerna ili samo plod neznanja i neobaveštenosti.

A istina nije čak ni blizu onoga što tvrdi Nestorović, jer je za aktuelni saziv Evropskog parlamenta glasalo oko 200 miliona birača, odnosno 50,66 odsto. U skoro polovini (13) od ukupno 28 zemalja, izlaznost je bila iznad 50 odsto, u tri je glasalo približno 30 odsto, dok su praktično "podbacili" samo Slovaci sa odzivom birača od svega 23 odsto.

Ilustracije radi, na izborima za poslanike Evropskog parlamenta u Nemačkoj glasalo je oko 38 miliona građana, odnosno 61,38 odsto upisanih birača, što je izlaznost koju je Srbija poslednji put "prebacila" 1992. godine i o kojoj, po svemu sudeći, može samo da sanja.

Izlaznost iznad 50 odsto registrovana je i u drugim državama sa najvećim brojem stanovnika u EU, pa je tako u Francuskoj glasalo 50,12 odsto, u Italiji 54,5 procenata, a u Španiji 60,73 odsto upisanih birača.

Najveći odziv birača u EU zabeležen je u Belgiji, koja ima skoro 12 miliona stanovnika, gde je pravo glasa na poslednjim izborima za poslanike EP iskoristilo čak 88,47 odsto birača.

Poređenja radi, godinu kasnije glasala je i Srbija, a na birališta je izašlo svega 48,93 odsto upisanih birača. To je ujedno bila i najniža izlaznost na parlamentarnim izborima u Srbiji od 1990. godine.

Tek nešto malo veći odziv birača zabeležen je na izborima 2014. godine, prvim nakon dolaska Srpske napredne stranke na vlast, kada je glasalo 53,09 odsto građana Srbije upisanih u birački spisak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati