Izbori 2024

[ Izvor: N1 ]

23. 01. 2024. 10:04 0

Cirkus u Kraljevu: "Jedan odbornik vladajuće većine ima kaznu KUĆNOG PRITVORA"

U Kraljevu se održava konstitutivna sednica za Skupštinu grada. Od samog izbornog dana, pa sve do danas, bilo je vrlo zanimljivih situacija, od izbornih nepravilnosti, preko pokušaja potkupljivanja odbornika.

Reporter N1 kaže da će, kako sad stvari stoje, SNS verovatno formirati većinu, ali će to biti tesan kvorum, jer je 36 odbornika potrebno da bi neko imao skupštinsku većinu.

Iako na papiru sa SPS imaju 40 odbornika, naspram 30 koliko će imati opozicija. Opozicija u poslednjih nekoliko saziva nije bila jača u lokalnom parlamentu.

Ivan Matović iz GG Starosedeoci Kraljeva kaže da je SNS u poslednja dva saziva imala više nego ubedljivu većinu.

- U poslednjem je bio 61 odbornik, računajući i odbornike SPAS. Ovakav odnos nije bio odavno, danas će ih biti 37, jer su tri odbornika koja su na listi vladajuće koalicije direktori JP, odnosno škole, i ne mogu biti odbornici. Moraju da podnesu ostavku na početku sednice, jer su u sukobu interesa, sednicu će započeti sa 37 odbornika. Sporan je jedan odbornik PS, Aleksandar Erac, u julu je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od godinu dana od Višeg tužilaštva za borbu protiv korupcije. On sa pravosnažnom presudom zatvora, a kućni pritvor i nanogica se računaju u to, ne može biti odbornik ni po zakonu, a ni po poslovniku skupštine grada - tvrdi Matović.

On dodaje da Erac nije trebalo da bude na listi SNS.

- Jer je GIK imala obavezu da proveri da li su odbornici osuđeni ili se vodi krivični postupak po službenoj dužnosti, nije mogao da bude odbornik ni u prethodnom sazivu, jer smo poslednju sednicu imali u septembru, a on je osuđen u julu. U ovakvoj postavci, gde imamo četiri opozicione stranke, imamo većinu u verifikacionom odboru, već kao verifikacioni odbor ćemo predložiti da mu se ne potvrdi mandat, ako većina ipak po principu "Pa šta" potvrdi taj mandat, podnećemo žalbu sudu - najavljuje on.

Objašnjava da gradonačelnik ne može da se bira ovog utorka.

- Danas je konstituciona sednica, uslov da gradonačelnik bude predložen je izbor predsednika Skupštine. Šuška se da će gradonačelnik ponovo biti Predrag Terzić, oni i nemaju neke kandidate koji bi mogli da zamene Terzića, ako je on takav, zamislite kakvi su ostali. To će biti predmet neke sledeće sednice - kaže.

Inače, novinarima N1 i Nove nije dozvoljeno da budu u sali, jer su se, kako je navedeno u odgovoru, prijavili manje od 24 sata do početka sednice, a "po nalogu predsednika privremenog organa Predraga Terzića".

- Sednice Skupštine su javne i po poslovniku, ako nije javna i nema prenos, sednica ne može da se održi. Postoji član u poslovniku, da se sednica prekida ako nije javna. To govori da vi niste podobni, da ne žele da vaše kamere budu unutra, da se vidi o čemu se radi, da je jedan odbornik pravosnažno osuđen na godinu dana kućnog pritvora. Unutra mogu biti samo režimski mediji, dve lokalne televizije nad kojima imaju apsolutnu kontrolu. Našli su razlog da vama odgovore da niste podneli zahtev u roku od 24 sata pre početka održavanja sednice, a to radi sekretar skupštine, koga mi trenutno nemamo - kaže Matović za N1.

Podsetimo, na današnjoj sednici se biraju predsednik Skupštine, zamenik i ostali članovi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati