Beograd

Direktno.rs

21. 10. 2024. 10:22 0

"Gradsko stambeno troši milione na promociju, a popravke krovova naplaćuje tri puta skuplje od privatnika"

"Sudeći po načinu na koji troši novac građana Beograda JP "Gradsko stambeno Beograd" nema većih briga, pa je za usluge promovisanja delatnosti preduzeća, prema Portalu javnih nabavki, odvojilo 4.940.000 dinara. Da promocija ne bude jednolična, predstava "Lift nije igračka", koja se inače prikazuje još od 2007. samo ove godine koštaće Beograđane dodatnih 3.900.000 dinara", navodi se u saopštenju beogradskog odbora Srbija centra koje prenosimo u celosti.

"Kome ovo preduzeće promoviše usluge? JP "Gradsko stambeno Beograd" deo je komunalnog sistema i finansira se iz sopstvenih prihoda, koje Beograđani uplaćuju za održavanje zgrada i gradskog budžeta. Od izmene Zakona i uredbi Grada Beograda stambene zajednice nemaju više nikakva sredstva na računu preduzeća. Svi stanari, ukoliko zgrada ima potpisan ugovor sa "Gradskim stambenim", uplaćuju novac za održavanje zgrade, taj novac ide na poseban račun, ali ona tim novcem ne može da raspolaže po svom nahođenju.

Veliki problem predstavljaju skupi radovi na popravci krovova ili neophodnoj zameni liftova, što se ne vodi kao redovno održavanje. Ukoliko zgrada želi da sanira krov koji prokišnjava, "Gradsko stambeno" nudi uslugu plaćanja na 60 rata, ali tada ceo posao procenjuje i po tri puta više od privatnih firmi, koje opet uzimaju kao podizvođače ukoliko su politički podobni. Tako, na primer, za sanaciju krova od 300 kvadratnih metara, ponuda ovog preduzeća ide i na više od 3,5 miliona. Za mnoge građane neprihvatljivo je da, u tom slučaju, mesečno izdvajaju više hiljada dinara u toku tih pet godina koliko traje otplata.

Ponavljamo da je ovo preduzeće osnovano da se brine o održavanju stambenog fonda u Beogradu i da mora da bude u službi Beograđana. Novac, koji građani uplaćuju svakog meseca, može i mora da se iskoristi na opštu korist, a ne da se izmišljanjem "promocije delatnosti preduzeća" pune privatni džepovi funkcionera SNS u Beogradu", zaključuje se u saopštenju beogradskog odbora Srbija centra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Volim zvuk motora

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati