Beograd

[ Izvor: Mediji ]

14. 10. 2024. 10:08 0

Sindikati GSP: Javni prevoz u BG nepouzdan kao nikada do sada

"Prvi travmvaj u Beogradu koji je konjskom zapregom prevozio putnike novoizgrađenom tramvajskom prugom beogradske varoške železnice od Kalemegdana do Slavije, krenuo je na današnji dan 1892. godine, a umesto prigodne svečanosti konstatujemo da problemi u gradskom prevozu nikada nisu bili veći", upozorili su danas sindikati GSP i javnog prevoza.

- Umesto svečanog i prigodnog obeležavanja ovog datuma, koji je važan u istoriji naše prestonice jer smo među prvim gradovima u Evropi imali tramvajski prevoz, na ovaj datum danas možemo samo da konstatujemo niz problema u javnom prevozu Beograda, koji od prve konjske zaprege koja je prevozila putnike do danas nikada nisu bili veći - navode u zajedničkom saopštenju četiri sindikata.

Ističu da su, naročito u poslednje dve godine, "nizom pogubnih odluka" gradske vlasti učinile javni prevoz u Beogradu "dodatno lošijim i unazadili ga, a sa nikada više izdvajanja iz budžeta grada".

- Od prethodnog sistema naplate karata, koji je primenjen u desetinama svetskih metropola, došli smo do nefunkcionalnog sistema koji nema nijedan milionski grad i u kojem je prihod od naplate karata na istorijskom minimumu - konstatuju sindikati.

Podsećaju da je poslednji tramvajski saobraćajni depo GSP pušten u rad 1988. godine, a autobuski depo 1982. godine, a da - uprkos planovima od pre 20 godina za izgradnju novih saobraćajnih depoa koji su preko potrebni boljoj funkciji gradskog prevoza - na tom planu se "apsolutno ništa ne preduzima".

- Umesto širenja tramvajske mreže i povećanja broja tramvajskih linija koje treba da prate razvoj grada i potrebe građana, došli smo u stanje da je starost tramvaja nikada veća, eksploataciona brzina tramvaja sve manja i da se čak planira skraćivanje ili ukidanje pojedinih linija, poput čuvene "dvojke - upozoravaju sindikati.

Umesto sistemske transformacije, osnaživanja, razvoja i primene savremenih standarda u GSP Beograd, kao najvećoj gradskoj kompaniji koja obavlja jednu od najvažnijih delatnosti u prestonici, aktuelni gradonačelnik će, ističu sindikati, "drastično smanjiti učešće GSP i preko unapred dogovorenih poslova povećati obim učešća privatnim firmama sa lošom reputacijom, koje nije briga za standarde koja ova delatnost zahteva".

- Građane prestonice danas prevozi stotine vozača privatnih prevoznika koji su silom prilika došli u našu zemlju da rade, a koji nemaju dovoljno iskustva u saobraćaju - navode sindikati, ukazujući da je zbog toga "još veći haos na ulicama grada" i da "autobusi idu mimo reda vožnje, jedan za drugim i u konvojima".

- Umesto nabavke savremenih vozila renomiranih evropskih proizvođača, e-buseva i autobusa na hibridni i pogon na vodonik, Beograd danas nabavlja autobuse na prevaziđeni CNG i to turskih proizvođača kojima je Beograd najveći kupac u poslednje tri godine - konstatuju sindikati javnog prevoza.

- Uz sve to, umesto sistemskih planova za hitno rešavanje problema u sistemu javnog prevoza Beograda, aktuelni gradonačelnik najavljuje promenu boje autobusa i prefarbavanje vozila javnog prevoza, "kao da smo sve drugo potpuno uredili" - ističu sindikati.

Istovremeno upozoravaju da nova boja autobusa "neće promeniti činjenično stanje" da je javni prevoz "postao nepouzdan kao nikada do sada i da se svakim novim potezom gradske vlasti vraćamo decenijama unazad".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Mučki napad sa leđa

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati