Beograd

Direktno.rs

18. 09. 2024. 09:33 5

Od dolaska Šapića samo tri konkursa u Beogradu

Centar za lokalnu samoupravu skreće pažnju na ozbiljno kršenje zakonskih obaveza koje se odnose na raspisivanje konkursa za ključne funkcije u beogradskim javnim preduzećima. Od dolaska Aleksandra Šapića na funkciju gradonačelnika Beograda, raspisana su svega tri konkursa za izbor direktora komunalnih preduzeća i gradskih sekretara, uprkos zakonskoj obavezi da se za ta mesta organizuje transparentan proces, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra i nekadašnji gradski odbornik.

- Ovaj nedostatak transparentnosti u radu gradske uprave izaziva zabrinutost, jer je očigledno da se zakon kontinuirano ignoriše, a odluke se donose u krugu politički podobnih pojedinaca. Jovanović je ukazao na Šapićevu neiskrenost kada je javno pozvao osobe koje nisu deo vladajuće koalicije da se prijave za buduće konkurse, posebno za mesto direktora Apotekarskih ustanova Beograd. Ovaj poziv se ispostavio kao "blef," budući da su realne šanse za imenovanje stručnjaka izvan političke sfere minimalne - dodao je Jovanović.

- Posebno je žalosno što je gradonačelnik Beograda zanemario stručnjake kao što su Branimir Kuzmanović i Vladimir Kovačević, uprkos činjenici da Kovačević ima višedecenijsko iskustvo u farmaceutskoj industriji. Ovaj pristup ne samo da ugrožava profesionalizaciju javnih preduzeća, već i podriva poverenje građana u rad gradske uprave - istakao je Jovanović.

Centar za lokalnu samoupravu nastavlja da insistira na strogom poštovanju zakona, otvorenom i fer konkursu za sve ključne funkcije u gradskoj upravi, kao i na depolitizaciji i profesionalizaciji gradskog aparata. Transparentnost i odgovornost prema građanima moraju biti temeljni principi svakog grada, a Beograd ne sme biti izuzetak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati