Beograd

[ Izvor: Mediji ]

12. 09. 2024. 20:18 0

Najezda neobičnih insekata uznemirila građane Beograda

Beograđani se žale na najezdu letećih mrava, neobičnih insekata koji su se pojavili u rojevima poslednjih dana.

Iako znaju da budu dosadni jer samo niotkuda osetite da nešto mili po vama, ali stručnjaci tvrde kako nema razloga za strah i paniku. Leteći mravi ne predstavljaju nikakvu direktnu opasnost za ljude jer ne ujedaju saem ako se osete ugroženim.

Obično se pojavljuju ni od kuda, u rojevima, pa tako znaju da prekriju ogromne površine, čak i ceo zid!

Odakle mravima krila?

Rojevi letećih mrava, kraljice i mužjaci, izlaze iz mravinjaka svake godine krajem leta, kada je stabilno vreme bez jakog vetra a obično se pojavlju dva do tri dana nakon kiše. Leteći mravi se tada izdižu visoko u vazduh kako bi se međusobno parili.

Matice žive prilično dugo u poređenju sa mužjacima jer nakon parenja mužjaci umiru, a oplođene mlade matice gube krila i počinju da osnivaju novu koloniju. Ukoliko vidite mrave sa krilima unutar kuće, to nije dobar znak jer je zapravo to pokazatelj da negde u svom domu imate koloniju mrava i da pokušava da se proširi.

Najbolje metode kojima ćete se rešiti kolonije mrava

Leteće mrave ne privlači svetlost, već slatka hrana i vlažna mesta, zbog toga ćete ih uglavnom naći u kupatilu, kuhinji ili špajzu.

Moguće je rešiti ih se metodama i sredstvima koja se koriste u borbi protiv bilo kojih drugih domaćih insekata. Zapravo je glavna "caka" u tome da se mrava treba rešiti pre perioda parenja, ili nakon njega, odnosno kada insekti odbace krila. Područja u blizini pukotina (ako ih ima) premažite sirćetom, maslacem ili sokom od belog luka

- Možete pripremiti smesu sa otrovom - u posudi pomešajte 200 ml vode sa 100 ml tečnog sapuna, temeljno promešajte, a zatim dobijenu smesu poprskajte na mesta na kojima su se ugnezdili mravi.

- Pripremite slatki mamac - sipajte vodu u tanjir, a u sredinu stavite džem ili med. Insekte će privući slatka aroma, te će doleteti do vode i utopiti se

- Ako ste uspeli da odredite tačnu lokaciju na kojoj se nalazi mravi, onda treba da pukotinu napunite kipućom vodom - u tom slučaju sigurno ćete se rešiti svih članova kolonije zajedno s maticom.

- Borna kiselina - sipajte malo borne kiseline u mleveno meso ili krompir, napravite male kuglice i rasporedite ih u kuhinji. Mravi će pojesti mamac sa otrovom i odneti ga u gnezdo.

- Hemijska industrija je u mogućnosti da ponudi gelove, različite sprejeve, a vrlo je važno da bilo koju vrstu insekticida koristimo strogo prema uputstvima koji su navedeni na pakovanju.

Kako biste sprečili da se leteći mravi ponovo vrate u vaš dom, trebalo bi da redovno brišete stolove, police u kuhinji, noćne ormariće, a preporučljivo je da čuvate hranu u zatvorenim kontejnerima i da kantu ispraznite što je češće moguće, posebno leti. Ako imate kućnog ljubimca, hrana se mora čuvati u dobro zatvorenim staklenim posudama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Frizbi na žaru

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati