Beograd

[ Izvor: N1 ]

06. 09. 2024. 11:50 11

Protest zaposlenih u Apoteci Beograd: Šokirani izjavom Šapića

Dok zaposleni Apoteke Beograd čekaju na dve neisplaćene zarade i skreću pažnju na nepovoljne uslove rada, gradonačelnik Aleksandar Šapić poručuje da je jedino rešenje za tu zdravstvenu ustanovu da bude privatizovana. Sindikati se, međutim, ne slažu. I to su izrazili protestom upozorenja ispred Gradske uprave.

Osnovni zahtev sa protesta je sastanak sa gradonačelnikom Šapićem, kaže za N1 farmaceutska tehničarka Jelena Šikuljak.

- Mi smo veoma šokirani izjavom gradonačelnika, nama kasne plate, nemamo robu s kojom treba da radimo, nemamo osnovna sredstva za rad koja treba da nam se obezbede. Pošto je Šapić izjavio da nije upoznat s detaljima, mi čekamo da se taj sastanak održi i da mu mi na tom sastanku objasnimo koji je problem. Mi znamo šta je rešenje i treba da zajedno radimo na tom rešenju, da ne budemo opterećenje za Grad - naglasila je Šikuljak.

Na protestu se vide transparenti: "Sačuvajmo državne apoteke", "Gde su pare", "Prekardašilo", "Pitajte svog farmaceuta", "Sačuvajmo galenske laboratorije", "Da li nas vidite", "Za zdrav narod zdrava apoteka Beograd"…

A sve je, kako objašnjavaju, počelo 2001. godine, kada je iz pravilnika za ugovaranje zarada izbrisana Apoteka Beograd iz člana 24. Od tada sve teče u pravcu devastacije, jer kako kaže gradonačelnik, Apoteka Beograd ne posluje konkurentno.

- Svake dve, tri godine krenuli su novi pravilnici, a u stvari je sve bilo loše za nas. Ti tenderi su nama napravili probleme, jer je postalo nekonkurentno tržište. Kako? Pa mi radimo, ali ne možemo biti tržišni ako vi drugome date mogućnost da duplo više profitira nego mi. Narodski rečeno, ako vi primate 10.000 dinara i onda vam zbog različitih pravilnika, zakona i svega neko smanji vašu zaradu na dve do tri hiljade dinara, vi ne možete ništa da uradite - pojašnjava Šikuljak.

Ona kaže da je tako i u praksi.

- Nama su samo marže date, a jako je spuštena vrednost te marže. Mi smo nedobitna ustanova, mi nemamo profit, mi sve što zaradimo van plata i osnovnih stvari sve vraćamo gradu, ne zadržavamo za sebe ništa. A sada ne možemo da podmirimo ni svoje potrebe - ispričala je.

Ona navodi i da je danas protest upozorenja.

- Ja 30 godina radim u ovoj firmi, ovo je moja porodica, mi svoju porodicu branimo i insistiramo na tome da nađemo rešenje. Ako to podrazumeva intenziviranje protesta, to će se i desiti - kazala je Šikuljak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati