Beograd

[ Izvor: Mediji ]

03. 07. 2024. 18:18 2

"Uništili smo ono što nas je štitilo od poplava"

"Održivi urbanizam završio je u "ćorsokaku" urbanističkog pretrpavanja", izjavio je geolog Branislav Božović. "Građenjem na manjim prostorima, zelenim i priobalnim površinama, uništili smo ono što nas je štitilo od poplava", istakao je on.

- Mi smo se na ovo navikavali zahvaljujići nečem što je i nasleđeno, a sada posebno razvijeno kao politički koncept, a to je prepuštanje svega u našim životima za koje smo plaćali osiguranja, radili, izdvajali sredstva… da se, kad se nešto desi pronađe glavni krivac u klimatskim promenama - rekao je Božović u emisiji N1 Studio Live, komentarišući izjave zvaničnika da bi trebalo da se naviknemo da su obilne padavine deo klimatskih promena.

Kako je podsetio, 60 posto kanalizacije nemamo, kišna kanalizacija je opterećena uplivom septičkih jama Beograda, koja probija, izlazi napolje i zagađuje ulice, stvarajući rizik od zaraza.

Prema njegovim rečima, posle poplava 2006. rađena je dezinfekcija. Kako podseća, dezinfikovani su svi kvartovi, posebno oni u kojima žive najugroženiji.

Božović je istakao da se još pre tri decenije radilo na urbanističkim planiranjima, ali da je - održivi urbanizam završio u ćorsokaku urbanističkog trpanja.

Ono što je problem, ističe, da u opštoj poplavi kukanja na višu silu, ne zaboravimo prve mere posle poplava - a to je dezinfekcija Beograda.

- Odmah nakon toga, krenuti u reviziju svega što se dešava, pristupiti hitnim projektima među kojima su čišćenje kanalizacionih šahtova, kišne kanalizacije - naveo je Božović.

Smatra da je opšti problem institucionalnog otuđivanja doveo do zapuštenog sistema.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Roki

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati