Beograd

[ Izvor: Vreme ]

03. 07. 2024. 19:32 1

Javnim preduzećima rukovode partijski ljudi sa sumnjivim kvalifikacijama

Nakon što je Aleksandar Šapić dobio i svoj drugi mandat na čelu Beograda, slede promene u nekim javnim preduzećima, a nekolicina direktora ostaće i dalje na istim pozicijama, pisala je Nova.

Dosadašnji direktor "Beograd puta" Vuk Janković preći će na novu poziciju, a dosadašnji predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan u Sekretarijat za saobraćaj.

Svoje pozicije zadržaće Andreja Mladenović, prvi čovek javnog preduzeća "Beogradski metro i voz", Bojan Bajagić na čelu "Gradskih pijaca" i Slaven Andrić, direktor javnog preduzeća "Naplata prevozne usluge".

Netransparentost, skraćene procedure i sumnjive kvalifikacije

U vezi sa rukovodstvom javnih komunalnih preduzeća Ivan Komarica iz organizacije Beograd u pokretu skreće pažnju da Grad Beograd već dve godine krši Zakon o javnim preduzećima time što nije raspisao konkurs za direktore javnih komunalnih preduzeća.

- Skupština grada imenuje vršioce dužnosti direktora bez ikakve transparentnosti, često sa sumnjivim obrazovanjem i po skraćenoj proceduri, čime se onemogućava javni uvid u njihove biografije. Veliki broj vršilaca dužnosti direktora su članovi i funkcioneri političkih stranaka, što je dodatno kršenje zakona. Ovo predstavlja ozbiljan problem, jer su ove osobe često sa sumnjivim diplomama, što dodatno urušava poverenje građana - kaže Komarica za "Vreme".

On dodaje da nepostojanje konkursnog postupka ne samo da narušava zakonitost, već otežava i nadzor nad radom direktora.

- Građani Beograda zaslužuju stručne i kompetentne rukovodioce, izabrane putem transparentnog i zakonitog postupka. Zahtevamo od nadležnih organa da hitno raspišu konkurse za direktore javnih komunalnih preduzeća i time obezbede zakonitost i transparentnost u radu ovih važnih institucija - zaključuje Komarica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Roki

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati