Beograd

[ Izvor: N1 ]

04. 06. 2024. 12:45 2

Grupa građana: Rekonstrukcijom platoa ispred Hrama nestaje još jedna zelena površina

Počeli su radovi na rekonstrukciji platoa ispred Hrama Svetog Save. Građani Vračara, međutim, upozoravaju da će posle rekonstrukcije nestati još jedna od retkih preostalih zelenih površina u Beogradu.

Rekonstrukcija platoa ispred Hrama Svetog Save počela je uoči lokalnih izbora 2. juna, a predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić izjavio je da neće biti posečena stabla, kao i da će biti posađeno 400 do 500 novih sadnica.

Građani Vračara, međutim, izražavaju sumnju da će tako stvarno i biti. Aleksandra Gojković iz neformalnog udruženja građana Vračar zona 3.1 rekla je za N1 da je ta grupa formirana da bi se građanima skrenula pažnja šta je sve prema njihovom mišljenju problematično u vezi sa projektom.

- Tu ima više problema i mi smo na to skrenuli pažnju još pre tri godine. Ovde je reč o ekološkom problemu zbog plana da se postave mermerne ploče od glavnog ulaza u Hram Svetog Save, pa sve do pešačkog prelaza. Ovaj projekat je uradio arhitekta Mitrović, ali mi mislimo da je projekat loš - objašnjava Gojković.

Ona je naglasila da nije tačno da projektom nije predviđeno da se poseče drveće, koje je, podsetila je, zasađeno pre više od 50 godina.

- Ovaj park pripada svim građanima Vračara, Beograda, cele Srbije. Ovo je dakle stvar koja se tiče svih nas. Mogu samo da zamislim kako će izgledati kada se sve poploča, kada ne bude više drveća i kada napolju bude po 40 stepeni - rekla je Aleksandra Gojković.

Komentarišući najavu Aleksandra Šapića da će na platou biti posađeno više stotina novih sadnica, ona je navela da slike projekta to ne pokazuju.

- Tačno je da projekat podrazumeva da se zasadi drveće, ali ono će biti stavljeno u rešetke. Potpuno je nesvrsishodno poseći drveće koje je visoko i postoji decenijama i staviti mladice u rešetke u kojima to drveće neće moći ni da opstane. To drveće će se sigurno sušiti. Tu više nema trave, dakle ničega što će spustiti temperaturu, tako da će mikroklima biti strašna - objašnjava predstavnica grupe građana Vračar zona 3.1.

Ona je dodala da će sve biti pokriveno belim mermernim pločama, slično kao na Trgu republike.
- Strepimo da će ljudima biti neugodno da ovde uopšte borave - rekla je Gojković.

Dodala je da građani Vraćara još uvek, iako su počeli radovi, ne znaju ko je nosilac građevinske dozvole.
- Biće poziv za javno gledanje, ali deluje kao da je sve već završeno - dodala je Gojković.

Druga faza projekta podrazumeva izgradnju parohijskog doma.

- Crkva je ovde korisnik parcele, ali ne i vlasnik. Sada se predviđa da će se tu graditi parohojski dom koji će zauzeti trećinu ove površine. To će biti problem i za ljude koji žive u Krušedolskoj ulici jer će oni koji žive do trećeg sprata imati pogled u zid - kaže za N1 Aleksandra Gojković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati