Beograd

[ Izvor: Nova ekonomija ]

28. 05. 2024. 21:24 2

Poskupela obnova Trga Nikole Pašića, razlog je BIZARAN

Obnova Trga Nikole Pašića koja je započeta krajem februara već je poskupela za oko 25 miliona dinara bez PDV-a, a razlog je to što, kako prenosi Nova ekonomija projektom nije bilo predviđeno da se sve što se iskopa na gradilištu odveze na deponiju, nego da se skladišti na samom trgu i možda iskoristi kasnije za nasipanje. Međutim, kako na gradilištu nema mesta, hiljade kubika materijala je odvezeno na deponiju.

Projektant verovatno nije mogao da pretpostavi da su ispod behatona ostali stari slojevi betona, kamenih ploča, asfalta koji nisu bili uklonjeni prilikom prethodnih rekonstrukcija, što poskupljuje sadašnje radove. Ispod zemlje u okviru zelenih površina, oko 1.000 kvadratnih metara, nalazili su se slojevi ploča i betona, što je takođe trebalo porušiti i odvesti. Prilikom iskopa naišlo se na temelj obeliska koji je tu nekada bio i trebalo ga je porušiti i preneti na deponiju. Sve to iziskuje dodatne radove i poskupljenje, tvrdi za Politiku Dragan Milošević, rukovodilac sektora niskogradnje Sekretarijata za investicije koji je investitor obnove Trga Nikole Pašića.

Na pitanje kako je moguće da se nije znalo šta je ispod trga i da nije bilo predviđeno da se šut odvozi sa gradilišta Milošević kaže:

- Budući da se radi u centru grada i da ispod trga ima mnoštvo instalacija, prethodno nije mogao da se uradi dovoljan broj istražnih bušotina i ispita šta se sve nalazi ispod površine. Poskupljenje obnove je nešto manje od pet odsto ukupne vrednosti radova, što nije neuobičajeno kod rekonstrukcijaMilošević tvrdi da ti naknadni radovi neće prolongirati završetak obnove i da će ona biti okončana u predviđenom roku, a to je 210 kalendarskih dana, odnosno sedam meseci.

Vrednost ugovora za izvođenje radova na rekonstrukciji Trga Nikole Pašića povećana je za oko 30 miliona dinara (256.000 evra), vidi se na Portalu javnih nabavki. Ugovorena vrednost radova je prvobitno bila oko 701 miliona dinara (sa PDV-om), a sada iznosi tačno 731.226.837 dinara (sa PDV-om), pisala je ranije Nova ekonomija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati