Beograd

[ Izvor: Nova.rs ]

27. 05. 2024. 13:35 1

Protest radnika GSP u vreme najvećeg špica

Zaposleni u Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd (GSP) ovog ponedeljka će u 17 sati u znak protesta blokirati žutu traku na Brankovom mostu.

Imajući u vidu da se protest održava u vreme tradicionalnog popodevnog špica, svi koji se budu vraćali sa posla, biće u velikom problemu.

Nezadovoljstvo radnika u GSP-u dolazi nakon vesti da Grad Beograd planira da privatnicima ustupi više od 30 linija gradskog prevoza.

Zoran Stefanović iz GSP Beograd navodi da će upravo zbog toga blokirati žutu traku na Brankovom mostu u to u vreme saobraćajnog špica u 17 sati. 

- Blokiraćemo žutu traku na mostu i to iz pravca Zelenog venca ka Novom Beogradu. Planirano je da blokada traje sat vremena. Nakon toga ćemo se uputiti do prvog semafora u blzini TC Ušće kod skretanja za Bulevar Nikole Tesle i posle ćemo se razići - kaže Stefanović.

Dodaje da su GSP-u otete linije i da su ranije prelazili preko toga, ali je ovog puta drugačije.

- Želimo da zaustavimo to privatno partnerstvo i da linije ostanu GSP. Privatnom vlasniku se daje ogroman novac, a zašto mi ne bismo kupili 100 novih autobusa? Mi smo nekada kao preduzeće imala ekstraprofit, čak smo davali i 13. platu. Sad smo gubitaš, u problemu smo da isplatimo i jubilarne nagrade - kaže Stefanović.

Inače, sindikati "Pravda", "Sloga" i "Centar" Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) "Beograd" održali su u utorak, 21. maja protest i blokirali raskrsnice ulica Starine Novaka i Kraljice Marije.

Sindikati traže od predsednika Privremenog organa i v. d. sekretara za javni prevoz da hitno sednu za sto i razgovaraju "u vezi sa iznetim zahtevima".

U saopštenju su naveli te zahteve, a prvi je hitna obustava projekta javno privatnog-partnerstva kojima se GSP-u oduzimaju sve linije sa poteza 100 i 700.

Oni zahtevaju i stručnu analizu Saobraćajnog fakulteta u Beogradu uz angažovanje svih stručnih službi GSP-a i Sekretarijata za javni prevoz.

Podsetimo, Privremeni organ Grada Beograda nedavno je odobrio projekat javno-privatnog partnerstva, kroz koji će više od 30 linija GSP-a poveriti privatnom partneru. 

Za tu uslugu, prema projektu, privatnik bi trebalo da dobija nakandu od oko 5,44 milijarde dinara godišnje (46,45 miliona evra), narednih 10 godina.

Javni poziv je otvoren u aprilu, a rok za slanje ponuda je 3. jun.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati