Beograd

[ Izvor: N1 ]

20. 05. 2024. 09:40 6

Vozač gradskog prevoza naglo zakočio, putnik povredio kičmu

Da je vožnja gradskim prevozom, naročito linijama koje su preuzeli privatnici, postala i svojevrsni rizik - svedoči i slučaj Aleksandra Jaćimovića, koji je zadobio tešku telesnu povredu kada se vozio na liniji 26, zbog koje barem dva meseca neće moći da radi.

Ovaj incident u gradskom prevozu se dogodilo 20. aprila, u blizini raskrisnice Maksima Gorkog i Južnog bulevara.

- Vozač je bez ikakvog razloga naglo prikočio. Igrom slučaja, moj prijatelj je vozač velikih autobusa i on mi je rekao da sada svaki autobus opremljen je uređajem koji se zove retarder, zbog kog se autobus "ukopa u mestu". Primećujem već neko vreme da oni to najčešće koriste, zbog čega dolazi do naglih polazaka, naglih zaustavljanja - počeo je on.

Kako nastavlja, kada je želeo da izađe iz autobusa, vozač je naglo prikočio i Jaćimović je pao sa sedišta.

- Mladić koji je sedeo do mene me je podigao, imao sam jake bolove sa leve strane tela. Vozač je samo nastavio da vozi, iako nisam mogao da se pomerim. Kada sam hteo da izađem kod Vukovog spomenika i obratio mu se, on nije znao reč srpskog, a ni reč engleskog. Uspeo sam da mu kažem da sam već zvao policiju, da sačeka, tako da je on proglasio kvar na vozilu i otišao sa mesta događaja - rekao je Jačimović.

Nije siguran, dodaje, da li je vozač video kada je on pao, jer je bio u zadnjem delu autobusa.

Hitna pomoć, nastavlja, nije došla po pozivu, ali zato Jaćimović ima sve pohvale za saobraćajnu policiju Savski venac i inspektora Slađana Kajkuta.

U Urgentnom centru je ustanovljeno da Jaćimović ima prelom kičmenog pršljena i tada mu je predložena hospitalizacija.

Jaćimović, koji je inače saksofonista, zbog povrede trenutno ne može da radi.

- Prema rečima spinalnog hirurga iz Kliničkog centra Srbije, oporavak traja minimum dva meseca. Ne smem da podižem ništa preko pet kilograma, a saksofon ima negde oko devet kilograma oko vrata. Posao koji obavljam je studijski, gde se sedi četiri sata. Meni je zabranjeno duže sedenje. Morao sam da otkažem dva džez festivala, u Užicu i Beogradu, kao i pet nastupa - naveo je.

Osim toga, on dodaje da trpi jake bolove.

- Ti bolovi se rešavaju injekcijama, dolazi mi patronažna služba iz Doma zdravlja Voždovac, i pritom primam još terapija u vidu tableta i gelova - kaže on.

Inače, dodaje, da je samo dan ranije njegova supruga samo dan ranije takođe u autobusu 26 doživela incident.

- Prilikom izlaska iz autobusa na stanicu, vozač je otvorio vrata i vrata su je udarila po desnoj strani listi. Srećom su izbegnute neke teže povrede, međutim, to nije sprečilo ekstremno jake glavobolje.

Otkako je obznanjeno da je usvojen predlog projekta privatnog javnog partnerstva, prema kome i linija 27 prelazi u ruke privatnih prevoznika, mnogo se u javnosti polemisalo o tome da li će privatnici moći da garantuju kvalitetnu uslugu.

U tom kontekstu Ivan Banković iz sindikata Centar GSP predočio je da privatnici ne poseduju ni standarde, ni procedure, ni inženjerski kadar koji bi mogao da garantuje kvalitet usluge, tehničku ispravnost vozila, a posledično i bezbednost putnika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati