Beograd

[ Izvor: Forbes Srbija ]

17. 05. 2024. 21:40 9

Ko je osoba koja će nadgledati RUŠENJE GENERALŠTABA?

Ministarstvo građevinarstva, u sredu popodne, informisalo je javnost da je u ime Vlade Srbije potpisan ugovor o revitalizaciji kompleksa bivšeg Generalštaba i Ministarstva odbrane (nekada zvanično Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu). Informacija se na sajtu našla tek u 19.40 sati, a kako se navodi, ugovor je potpisan sa firmom "Affiniti Global Development“. S kim je to resorni ministar potpisao ugovor? U ovom trenutku, izgleda da se pitanje vlasništva nad zgradama ne postavlja jer će verovatno biti srušene. S druge strane, ni prve ilustracije Beograda na vodi predstavljene javnosti ne odgovaraju onome što je danas tamo izgrađeno.

Evidentno je napravljena greška jer reč Affiniti nije ispravno napisana. Dodatni problem je to što se ime ove firme - Affinity Global Development - na internetu ne može naći osim u vestima sa portala iz Srbije. Probali smo i sa bazama kompanija, ali u mnoštvu firmi koje sadrže naziv Affinity, nijedna ne sadrži tačno ove tri reči, piše Forbes Srbija.

Da li je ministar potpisao ugovor s nepostojećom firmom ili PR služba ministarstva nije pravilno prenela njen naziv ili je reč o tek osnovanoj kompaniji formiranoj za ovaj posao, još neko vreme će ostati nepoznanica. Pritom, Ministarstvo je naziva uglednom američkom kompanijom. Da, po običaju za naše podneblje, nedostaju informacije može se videti i po tome da pojedini mediji kao direktora ove firme navode Džareda Kušnera, a drugi Ašera Abeseru. I ko je Ašer Abesera, koji je stavio paraf na ugovor, a svoje lice na zajedničke fotografije s ministrom Vesićem i ministrom finansija Sinišom Malim, koji je prisustvovao činu potpisivanja? Prema tvrdnjama američkih medija, on je osoba koja će voditi realizaciju projekta u Beogradu.

Po onome što se može zaključiti iz dostupnih informacija, on je taj koji je stručna polovina ovog dvojca, koji se bavi izborom i razvojem nekretnina, dok je Kušner investitor koji obezbeđuje novac i koristi svoj uticaj i poziciju da dogovori poslove. Kušner je na udaru američke javnosti i medija posebno zato što je najveći deo novca za njegove poslovne poduhvate stigao iz Saudijske Arabije. Abesera je gotovo dve decenije u poslu s nekretninama. Osnovao je 2013. kompaniju Livwrk i ono što je zanimljivo, na svom sajtu posebno ističe "kulturnu infrastrukturu" odnosno "razvoj infrastrukture koja se susreće s kulturom". Ulaže u objekte koji imaju bogatu istoriju i kulturološku vrednost, koje potom rekonstruiše i pretvara u kancelarijski i komercijalni prostor i prostor za stanovanje i tako donosi dodatnu vrednost zajednici (koja ima posebno mesto u američkom društvu).

S jedne strane, Abeserin pristup razvoju zgrada poklapa se sa željom javnosti da Generalštab ostane kakav jeste i da bude obnovljen. S druge strane, Livwrk je ove zgrade kupovao i rekonstruisao što nameće pitanje ko će biti vlasnik dve zgrade na uglu Nemanjine i Kneza Miloša. U saopštenju Ministarstva se to pitanje ne pominje, već je samo navedeno da će zemljište biti dato u zakup. Zapravo, niko i ne očekuje da će postojeće zgrade uopšte opstati. Sve vreme se govori o rekonstrukciji koju mnogi percipiraju kao obnovu postojećih objekata, ali se na kraju vesti navodi citat Abesere koji kaže da "rekonstrukcija ne podrazumeva samo izgradnju zgrada…". Da li je reč o pogrešnom prevodu ili potpisnik definitivno planira rušenje zgrada i gradnju modernijih koje smo videli na ilustracijama, ostaje da se vidi.

Prema objavljenim ilustracijama, reč je o novim modernim zgradama, ali je takođe očigledno da bi tako masivni objekti teško stali u postojeći prostor i uz to je ili neko napravio grešku pri crtanju ili bi projekat zbog svojih gabarita podrazumevao i rušenje susedne, stare zgrade Generalštaba u ulici Kneza Miloša.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati