Beograd

[ Izvor: Nova.rs ]

07. 05. 2024. 18:28 2

Beogradu na vodi udarena RAMPA za dve lokacije

Beograd na vodi - najvažniji projekat Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića - nekontrolisano se širi, a osim vitalnog dela savskog priobalja koji je već zauzeo, krenuo je u pohod na novih 327 hektara. I mada je utisak da ništa ne može da ih zaustavi, gradnja na dve lokacije u strogom centru grada nikako da počne, a razlog je krajnje čudan. Iz Gradske uprave ih uporno odbijaju.

Beograd na vodi prvobitno je bio predviđen na prostoru od 100 hekatara zemljišta. Vlast je, međutim, odlučila da površinu tog naselja poveća za dodatnih 327 hektara. Tako će se to luksuzno naselje drastično proširiti i zauzeti delove Novog Beograda i Čukarice, ali i dodatne parcele u Starom gradu i Savskom vencu i to uz obalu reke.

Ovaj omiljeni projekat vlasti započet je u savskom amfiteatru, a na tom putu nestajali su mnogi dragoceni simboli grada. Tako se ovo luksuzno naselje ustremilo i na Beogradsku autobusku stanicu, ali i na zgradu Stare pošte. Međutim, nešto je krenulo po zlu.

Naime, kada je o lokaciji BAS-a reč, Beogradu na vodi su čak tri puta odbili zahtev za dobijanje lokacijskih uslova, a projekat rekonstrukcije Stare pošte privremeno je obustavljen.

"Projekat nije čitljiv"

Preduzeće "Beograd na vodi" je prvi put u novembru 2023. godine Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave poslalo zahtev za dobijanje lokacijskih uslova za izgradnju stambenog kompleksa na više od 11 parcela na kojima se nalazila glavna Beogradska autobuska stanica. Zahtev im je međutim odbijen.

U obrazloženju se navodi da je proverom utvrđeno da Idejno rešenje sadrži sledeće nedostatke: dostavljen Projekat arhitekture u pdf formatu sadrži grešku i nije čitljiv, a nije dostavljena ni grafička dokumentacija u dwf ili dwg formatu.

- Napominjemo da je tehničku dokumentaciju potrebno uraditi u skladu sa Pravilnikom o sadržini, načinu i postupku izrade i načinu vršenja kontrole tehničke dokumentacije prema klasi i nameni objekata, koji je stupio na snagu 3. novembra 2023. godine - pisalo je, između ostalog, u obrazloženju odbijanja zahteva.

Gde su parcele?

Drugi pokušaj Beograda na vodi da dobije lokacijske uslove usledio je nekoliko meseci kasnije, tačnije u februaru 2024. godine. I ovaj zahtev je odbijen, a zapelo je kod tehničke dokumentacije. Tako je utvrđeno da tehnička dokumentacija nije urađena u skladu sa Pravilnikom o sadržini, načinu i postupku izrade i načinu vršenja kontrole tehničke dokumentacije prema klasi i nameni objekata, koji je stupio na snagu 03. novembra 2023. godine.

- Shodno članu 36. Pravilnika o sadržini, načinu i postupku izrade i načinu vršenja kontrole tehničke dokumentacije prema klasi i nameni objekat uz Idejno rešenje je obavezno priložiti kao poseban dokument i spisak svih katastarskih parcela koje su predmet zahteva, potpisan od strane glavnog projektanta - navodi se u obrazloženju.

U obrazloženju je bio popisan niz propusta, poput toga da u Idejnom rešenju i Glavnoj svesci nije dat pregled površina po planiranim fazama izgradnje, kao i da nije navedno da šta će biti sa postojećim objektima na predmetnoj lokaciji.

Treća sreća? Ne baš…

Ovde Beograd na vodi nije stao, pa je odlučio da sreću simbolično okuša treći put. Ali ponovo bez uspeha.

Treći zahtev za dobijanje lokacijskih uslova poslali su u aprilu ove godine. Idejno rešenje je ponovo sadržalo nedostake. Površine katastarskih parcela nisu se podudarale, a problem je nastao i sa redosledom izvođenja građevinskih faza, kao i priloženim grafičkim prikazima.

Osim gradnje na mestu Beogradske autobuske stanice, Beograd na vodi gradiće novu zgradu na mestu Stare pošte u Savskoj ulici i to po predratnom projektu Momira Korunovića.

Gde je autentični projekat?

Prvi zahtev za dobijanje lokacijskih uslova za rekonstrukciju zgrade Pošte, investitor je podneo još krajem 2023, tačnije 25. decembra, ali je i on odbijen nekoliko meseci kasnije.

Kako je navedno u obrazloženju, u katastru se vodi da zgrada Pošte ima prizemlje i tri sprata, dok je u stvarnosti još tri sprata viša. Takođe, u podnetoj dokumentaciji ne slažu se ni podaci o ukupnoj površini objekta jer se na jednom mestu navodi brojka od 10.909 kvadrata, na drugom 10.880, a na trećem 11.931. Naloženo je da to treba da bude usklađeno.

Osim toga, Gradski sekretarijat osvrnuo se i na izvorni projekat arhitekte Momira Korunovića u domenu spoljašnjeg izgleda i naložio da investitor priloži taj projekat ukoliko postoji ili neki drugi dokaz na osnovu kojeg se može utvrditi autentičnost izvornog projekta.

Nakon toga su, sredinom februara, podneli drugi zahtev za dobijanje lokacijskih uslova. Sve do početka aprila je bio u procesu razmatranja, da bi usledio "odustanak od zahteva". Tačnije, postupak je obustavljen na zahtev podnosioca.

Inače, radovi na rekonstrukciji Stare pošte trebalo je da počnu još u januaru, a u toj zgradi bio je planiran kulturni centar sa dodatnim sadržajima. Na sajtu Beograda na vodi je u decembru bilo objavljeno da će postojeći objekat biti srušen, a da će potom biti izgrađen autentičan objekat prama crtežima arhitekte Korunovića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati