Beograd

[ Izvor: Mediji ]

09. 04. 2024. 10:34 3

Otkud investitor "Beograda na vodi" i Kušner zajedno u poslu oko Generalštaba?

Muhamed Alabar, tajkun u oblasti nekretnina iz Emirata koji stoji iza kule Budž Kalifa u Dubaiju, pokrenuo je prodaju svog udela u projektu u Belorusiji i sarađuje sa Džaredom Kušnerom oko moguće investicije u Srbiji.

Muhamed Alabar, predsednik kompanije "Igl hils" (Eagle Hills) iz UAE koja je investitor "Beograda na vodi", sarađuje sa Džaredom Kušnerom na mogućoj investiciji na mestu bombardovanog Generalštaba, izveštava Rojters.

On je postigao preliminarni dogovor o prodaji svog udela u projektu vrednom više milijradi dolara u Minsku, glavnom gradu Belorusije, preko svoje investicione firme Simfoni Global Holdings, rekli su ljudi upoznati sa tim predmetom.

Njegov odlazak iz Belorusije događa se u vreme kad sklapa novu saradnju sa Džaredom Kušnerom, zetom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, oko obnove bivše zgrade Generalštaba u Beogradu i njeno pretvaranje u stambeni kompleks, piše Rojters.

Nije ranije objavljeno da njih dvojica sarađuju.

Kada ga je kontaktirao Rojters, Alabar je, kada je reč o Srbiji, rekao da "gleda pozitivno na saradnju sa Kušnerom i da je vrlo uzbuđen oko razvoja luksuznijih projekata na tržištu". Nije rekao u čemu se sastoji njihovo partnerstvo.

Kušner je rekao prošlog meseca da je u razgovorima oko investicija u Beogradu i obnovi bivše zgrade Generalštaba, oštećene u bombardovanju NATO 1999. godine, ali je naveo da je sve još u fazi pregovora i da može i da se ne realizuje.

Osoba upoznata sa Kušnerovim planovima u Srbiji rekla je da je za sada Alabar uključen u taj projekat kao savetnik i da je suviše rano da se kaže da li će on takođe investirati u njega.

Vest o Kušnerovim planovima da investira u Srbiji pojavila se sredinom marta kada je opozicioni poslanik Aleksandar Jovanović objavio dokumente koji pokazuju da su srpske vlasti pripremile teren za partnerstvo sa tim američkim biznismenom. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da se razgovara o partnerstvu.

Upitan prošlog meseca da li je beogradski projekat olakšan vezama koje je uspostavio dok je bio savetnik Trampa u Beloj kući, Kušner je odgovorio da mu "niko ne daje specijalne dogovore".

Rojters nije mogao da utvrdi ko je ponudio da kupi Alabarov udeo u projektu u Minsku, poznatom kao Sever na vodi (North Waterfront), niti uslove preliminarnog dogovora.

Iako Minsk nije u ratu sa Ukrajinom, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je dozvolio ruskoj vojsci da koristi belorusku teritoriju da pokrene napade na Ukrajinu. SAD su usvojile niz sankcija protiv Belorusije zbog pomaganja Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine, uključujući zabranu američkim državljanima da posluju sa Lukašenkom i nekim članovima njegovog okruženja.

Lukašenko je lično uključen u projekat Sever na vodi, pokrenuo ga je u maju 2021. godine ukazom u kome se poziva na razvoj velikog stambenog kompleksa duž rezervoara vode u severnom delu Minska, i dao vodeću ulogu jednoj od Alabarovih kompanija.

Lukašenkov portparol rekao je da je za predsednika "vest" informacija o Alabarovom preliminarnom sporazumu o prodaji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati