Beograd

[ Izvor: Vreme ]

30. 03. 2024. 18:35 6

Kvadrat toaleta košta koliko i kvadrat u Beogradu na vodi

Kupoprodajnim ugovorom o kojem postoji predbeležba u Katastru od 29. januara ove godine a tiče se "Beograd bašte" u Bregalničkoj, građevinska firma Himmel gradnja doo kupila je kućicu za projektor i toalet ukupne površine 38 kvadrata za 800.000 evra što iznosi preko 20.000 evra po kvadratu.

- S obzirom da je to duplo viša cena od vrednosti kvadrata stanova u Beogradu na vodi, stanovnici opštine Zvezdara su na nedavnoj tribini održanoj povodom sudbine "Beograd bašte", pitali prisutne zvaničnike kako je to bilo moguće - navodi udruženje "Naša mesna zajednica".

Odgovor prisutne Marije Leković članice Komisije za planove i izvršne direktorke Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, bio je da je investitor napravio loš poslovni potez.

- Opravdano sumnjamo da je investitor platio 20.000 evra po kvadratu zbog loše procene - piše u saopštenju udruženja, i očekuju da će vreme pokazati da li je ova cena postignuta zbog "nemara Komisije za planove".

Predsednik Komisije za planove Skupštine grada Beograda Marko Stojčić je građanima rekao da je novi Plan detaljne regulacije prestigao investitora. Stanovnici Bregalničke smatraju da novi DPR nije nikakva garancija da Himmel njihov park "Beograd bašta" neće pretvoriti u oblakodere.

Taj novi PDR predviđa zelenu površinu na mestu "Beograd bašte", dakle zadržava postojeću namenu tog prostora. Marko Stojčić je na tribini ubeđivao prisutne da je to ujedno i garancija da park neće biti promenjen u solitere. Građani Bregalničke tvrde da DPR nije nikakva garancija, zato što krovni plan, Plan generalne regulacije tu predviđa stambeni sadržaj.

- Planom generalne regulacije Beograda je za park Beograd baštu planirana namena stanovanje. Na osnovu plana višeg reda investitor može da dobije lokacijske uslove i građevinsku dozvolu i da zida zgrade umesto parka - objašnjavaju u udruženju.

Zato je i pokrenuta peticija sa zahtevom da se u planu višeg reda, dakle u PGR za park "Beograd bašta" promeni namena iz stanovanja u javnu zelenu površinu i da se na taj način osigura da park ostane park. U ovom udruženju naglašavaju da "Komisija za planove uporno ignoriše ovu činjenicu jer očigledno nema nameru da promeni namenu iz stanovanja u javnu zelenu površinu u planu višeg reda."

Stanovnici osnovano sumnjaju da će Himmel njihov park pretvoriti u stanove, koji su ovoj firmi znatno isplatljiviji od zelene površine. Osim PGR, Himmel gradnji to omogućava i pravo vlasništva nad dva objekta i pravo korišćenja parka.

Naime, vlasnik kućice za projektore i toaleta bio je "Beograd film", i imao je pravo korišćenja parcele na kojoj je park, a gde je bio letnji bioskop. Onda je pod nepoznatim okolnostima izvršen prenos vlasništva i prava korišćenja na izvesnu Milicu Vučković, a ona je ta ista prava prenela firmi Himmel gradnja.

- Sad Himmel gradnja doo ima pravo korišćenja na parceli površine preko 4000 kvadrata na kojoj se nalazi park ’Beograd bašta’ a na osnovu vlasništva nad ova dva objekta - objašnjava udruženje.

Stanovnici Bregalničke se ne predaju, braniće "Beograd baštu", ali su svesni moći bagera koji su već uništili brojne arhitektonske i ambijentalne vrednosti Beograda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati