Beograd

[ Izvor: N1 ]

05. 03. 2024. 13:38 3

"Vlada mora da imenuje novi privremeni organ u BG"

Član Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Alimpić izjavio je za N1 da je zakon jasan i da Vlada Srbije mora da imenuje novi privremeni organ u Beogradu.

Alimpić je rekao da naprednjaci imaju nameru da postojeći privremeni organ do novih izbora nastavi da upravlja Beogradom, ali da to nije zakonito.

- Zakon o lokalnoj samoupravi o ovome je jasan. Ako se posle sprovedenih izbora ne konstituiše Skupština, Vlada imenuje privremeni organ, vodeći računa o sastavu izabrane Skupštine - rekao je Alimpić.

- Mora se poštovati volja građana - naglasio je on i dodao da bi, u skladu sa tim, novi privremeni organ trebalo da ima dva člana iz, kako je rekao "koalicije Vučić - Šešelj", dva iz "Srbija protiv nasilja" i jednog člana iz koalicije NADA.

- Ako to izbegnu, u startu su prekršili zakon - rekao je Alimpić i još jednom podvukao da novi privremeni organ mora da se imenuje ako se ne konstituiše Skupština.

Istakao je i da je Vlada to trebalo da uradi odmah posle 3. marta.

- Čim je istekao taj dan kada je Skupština trebalo da izabere predsednika, umesto te skupštine vlada treba da imenuje privremeni organ. Prethodni izbori su prethodni izbori i to više ne važi - kaže.

Istakao je i da sadašnji privremeni organ zloupotrebljava položaj i koristi to za razne koruptivne poslove - prodaju Laste i davanje linija koje drži GSP privatnicima, davanje lokacija gde su zelene površine za gradnju stambenih zgrada…

"Očigledno lažu oko rokova za izbore"

Alimpić je naveo i da naprednjaci "očigledno lažu" oko rokova za beogradske izbore, da ne bi primenili preporuke ODIHR-a i da pod ovim izbornim uslovima žele da ponove izbornu krađu, što je nedopustivo.

- Postoji internet, svako može da pogleda svaki zakon. Naprednjaci očigledno lažu o nečemu što piše u zakonu. Nije poslednji rok 12. mart, rok je 30 dana od datuma kad je trebalo da bude konstituisana skupština, a to je bio 3. mart. Znači, poslednji rok za raspisivanje izbora je 3. april, a od raspisivanja do održavanja može da prođe 45 do 60 dana…60 dana - to je negde 2. juna i tada mogu da budu izbori potpuno zakonito - dodaje.

Alimpić je ocenio da brzanje naprednjaka prema kom sve mora hitno, sada i odmah znači, kako pretpostavlja, da iz SNS hoće da izbegnu vreme u kom bi se mogle primeniti preporuke ODIHR-a i da pod postojećim uslovima ponove izbornu krađu što je nedopustivo.

"Pozvati posmatrače SE, u izveštaju ODIHR-a sve piše"

Na pitanje šta treba najhitnije učiniti da se poprave izborni uslovi, on je podsetio da je bio član GIK-a i na izborima 2022. godine, i da je tada kod nas bila posmatračka misija Saveta Evrope - i to ona koja posmatra lokalne izbore.

- Najtoplije bih preporučio vladi da ih pozove i na ove izbore - rekao je Alimpić i dodao da su ti posmatrači još posle izbora 2022. usvojili preporuke u kojima piše da su na njima bili "fantomski glasači", a pojavljuju se i izrazi "kupovina glasova", "pritisak na birače"…

On je, govoreći o novom izveštaju ODIHR-a, rekao da nema nikakvog osnova za izjave koje su se pojavile u javnosti, kako nalaz ODIHR-a nije potvrdio da je bilo izborne krađe i poručio svima - nemojte da verujete meni, ili Ani Brnabić".

- Uzmite sami da pročitate u izveštaju ODIHR-a, u pitanju je pretposlednji pasus na trećoj strani gde piše da su zabeleženi slučajevi ozbiljnih nepravilnosti - kupovina glasova i punjenje glasačkih kutija su primećeni. Posmatrači su videli to svojim očima, kao i slučajeve grupnog glasanja. A to što kažu su posmatrači svojim očima videli - rekao je Alimpić i naveo da su za takva krivična dela predviđene višegodišnje zatvorske kazne.

- Oni su svojim očima videli ta krivična dela, a pritom su obišli samo 10 odsto mesta i ostali po sat vremena. Toga je toliko bilo da nisu mogli da se uzdrže (u krađi) ni kad su bili strani posmatrači - rekao je Alimpić.

- Naprednjaci i Ana Brnabić ne kažu da posmatrači lažu da su to videli, oni kažu da to uopšte ne piše u izveštaju, a piše, preporučujem svakom da sam pogleda - rekao je Alimpić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati