Beograd

Direktno.rs

11. 01. 2024. 17:54 1

Bolnica u Paunovoj srušena, pacijenti u novom objektu

"Inicijativa pacijenata Paunove želela bi ovom prilikom da obavesti javnost da je 13. decembra bolnica za lečenje zavisnosti "Prim. dr Branko Gačić" počela sa radom na novoj privremenoj lokaciji u ulici Knjeginje Zorke 15, u prostorijama DZ Vračar", navodi se u saopštenju, koje prenosimo u celosti.

"Uslovi u novom objektu su pristojni, iako nisu do kraja završeni svi radovi; u odnosu na prethodni objekat u Paunovoj, prostor za rad sa grupama i klubom je manji, nema salu koju bi mogla da okupi sve pacijente na većim događajima na Klubu, nema dvorište, dostupan parking za pacijente i što je najspornije - nema privatnosti od oka javnosti, drugih pacijenata Doma zdravlja ni komšiluka. Ali, važno je da je osnovni zahtev Inicijative pacijenata Paunove ISPUNJEN, a to je da su pacijenti konačno nastavili ili započeli svoje izabrano lečenje nakon 5 meseci!

Kao što smo najavili u prethodnom saoštenju, kada smo objavili da smo nezvanično saznali da će se dogoditi rušenje postojećih objekata u Paunovoj ulici, to se i dogodilo - naša stara bolnica u Paunovoj je srušena 29. decembra 2023. godine, daleko od očiju medija i javnosti!

Objekti javne svojine Grada Beograda su srušeni bez postavljene obavezne table koja bi dala informaciju javnosti o broju pod kojim je zahtev zaveden, te saznalo ko je predao zahtev, ko je odobrio i izdao nalog o rušenju i sa kojom namerom. Osnovano izražavamo bojazan da se na tom mestu neće izgraditi veći objekat sa planiranom namenom specijalizovanog zdravstvenog centra - prema važećem Planu detaljne regulacije naselja Banjica - te TRAJNO rešenje za Dnevnu bolnicu, već nešto sasvim drugo!

Bez obzira na to što smo preseljeni, pomno ćemo pratiti šta će se na toj lokaciji dalje dešavati i da li će biti ispoštovana važeća detaljna planska regulacija. Ona svakako predviđa uklanjanje postojećih objekata, ali isključivo zbog izgradnje novog kompleksa Instituta za mentalno zdravlje 4 puta većeg kapaciteta (1.800m2). U svakom slučaju, pre rušenja, morali su biti obezbeđeni lokacijski uslovi, građevinska dozvola i sredstva za izgradnju - što su procedure koje traju mesecima.

Da podsetimo - bolnici u Paunovoj zabranjen je rad Rešenjem građevinske inspekcije izvršenog 25. jula o.g. i zabrana "traje dok se zaštitnim merama ne otklone nedostaci koji predstavljaju opasnost za korišćenje objekta". Uprkos tome, radovi u Paunovoj nikada nisu otpočeli, preseljenje na Vračar je trajalo skoro 5 meseci i na kraju objekti u Paunovoj su srušeni! Za višemesečne poteškoće pacijenata i porodica sa svih terapijskih grupa i kluba odgovorne nadležne institucije nisu odgovarale i nadamo se da se ovako nešto više neće ponoviti.

Takođe, podsećamo da je sve što smo pokušali pravnim sredstvima ostalo BEZ ODGOVORA: Poverenik za zaštitu ravnopravnosti nikada nije odgovorio na naše pritužbe upućene na ime Grada, Ministarstva zdravlja i Građevinske inspekcije i kršenju naših ustavnih i zakonskih prava na izabrano lečenje; da nam Institut za mentalno zdravlje nikada nije odgovorio na molbu za dodatno veštačenje troškova za sanaciju Paunove, za koju su pacijenti bili spremni da obezbede sredstava; da nam Građevinska inspekcija nije odgovorila na predlog o ukidanju Rešenja o zatvaranju jer je bilo nezakonito; kao i da na žalbu IMZ-a Građevinskoj inspekciji povodom zatvaranja Paunove takođe, koliko nam je poznato, nikada nije odgovoreno. Sve to utrlo je put ka neometenom rušenju.

Da ne bi ostalo sve na nadi, i kako je Inicijativa pacijenata Paunove završila svoju aktivnost nastavkom lečenja pacijenata, deo nas će pod novim nazivom Neformalne građanske inicijative Paunovi nastaviti da se bavi ovom i sličnim temama, jer borba za mentalno zdravlje i prava pacijenata nikada ne prestaje!

Ovom prilikom želimo da zahvalimo svima koji su doprineli da se lečenje nastavi: našim porodicama, terapeutima i doktorima koji su nas podržavali, svim pacijentima koji su uzeli učešća, građanima koji su potpisali peticiju i izražavali solidarnost na protestima, novinarima, medijima i organizacijama koji su pokazali da im je stalo do očuvanja i zaštite mentalnog zdravlja prateći ovaj slučaj i pružanjem podrške mesecima.

Podsećamo još jednom da je Dnevna bolnica "Prim. dr Branko Gačić" u Paunovoj 2 uspešno lečila bolesti zavisnosti sistemskom porodičnom terapijom u zajednici preko 40 godina i vraćala zalečenog pojedinca i porodicu u zdravu funkciju društva, te da je specijalizovana, između ostalog, i za lečenje posebno ranjivih grupa, kao što su deca od 12 do 18 godina koja se leče od video igara i kompjutera, kao i žena koje se leče od alkoholizma, patološkog kockanja, psihoaktivnih supstanci i zavisnosti od tableta", zaključuje se u saopštenju Inicijative pacijenata Paunove.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati