Beograd

[ Izvor: Mediji ]

29. 11. 2023. 09:34 11

Protest roditelja ubijene dece u Ribnikaru: Želimo da se isprave greške i kaže nam se "izvini" (VIDEO)

Roditelji dece ubijene u OŠ "Vladislav Ribnikar" protestovali su u Beogradu i zatražili da se formira memorijalni centar u znak sećanja na ubijene đake i pripadnika obezbeđenja. Oni su posle okupljanja ispred škole otišli do Vlade Srbije, gde su ostavili poruke sa natpisima "3. maj i dalje traje".

Okupljanje roditelja počelo je simbolično u 8. 40 sati, što je vreme koje oni prepoznaju kao trenutak kada je počela pucnjava u školi. Okupljeni su na početku skupa upalili sveće na ulazu u školu iz ulice Kralja Milutina.

Kako je za N1 rekla Ninela Radičević, majka devojčice Ane Božović, ubijene u "Ribnikaru", država bi morala da se aktivno uključi u ceo problem oko osnivanja memorijalnog centra.

- Mi ne inistiramo da to treba da izgleda ovako ili onako, ali država mora da krene da se bavi ovim problemom. A trenutno se ne bavi… Cela priča oko 3. maja se pretvara se u rijaliti šou oko roditelja. Ko nas je podelio? Mi se nešto prepiremo s nekim Savetom roditelja…To je meni uvredljivo da se ceo događaj svede na taj nivo. Država mora da se uključi i jasno da se izjasni. Neka kaže i ako misli da ne treba memorijalni centar. Akcija je neophodna - istakla je Radičević na protestu na kom roditelji ubijene dece traže da se otvrori memorijalni centar.

Ona je ocenila da Ribnikar više nije škola i da ne razume one koji traže da se mesto zločina pretvori ponovo u školu.

Deca su, kako dodaje, ušla u tu zgradu kao đaci, a izašla iz nje na potpuno drugi način.

- Deca tu treba da budu bezbrižna i to za njih treba da bude sigurno mesto. Ovo mesto više nije škola. Mesto na kom je ubijeno 10 duša ne može više da bude škola - rekla je Radičević.

Ona je naglasila da se Savet roditelja ili bilo ko ko se bori za školu - bori za zidove.

Pozvala je sve da se ne prave kao da 3. maja nije bilo i ponašaju se kao da se nije desilo.

- To nas najviše boli - naglasila je.

Posle okupljanja ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" roditelji su krenuli u šetnju do Vlade Srbije, gde su se obratili.

Branko Anđelković otac ubijene devojčice Mare, kaže za Nova.rs da društvo treba da se osvesti.

- Ovo je šetnja da skrenemo pažnju da se od 3. maja samo prave greške i prebacuje odgovornost na druge. Memorijalni centar se ne pravi za pet dana, za to su potrebne godine. Potreban je društvu, našoj deci, unucima. Mi se nismo ni obratili Vladi, želimo samo da budemo viđeni i da nam se kaže "Izvini" i isprave greške - kaže Anđelković.

Ideja je, naglašavaju roditelji, da se iskaže potreba za dostojanstvenom memorijalizacijom i za obnovom školske zajednice na temeljima ljudskosti i solidarnosti.

Podsećamo, 3. maja se u ovoj školi u centru Beograda desila masovna pucnjava, u kojoj je učenik sedmog razreda ubio devetoro drugih đaka i školskog čuvara.

Od tog događaja prošlo je skoro sedam meseci, a deo roditelja traži da se škola pretvori u Memorijalni centar.

S druge strane, postoji grupa roditelja koja se tome protivi, te predlaže da memorijalni deo škole budu prilaz učionici i sama učionica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati