Beograd

Milan Zarić

16. 09. 2023. 19:42 4

"Odbijate da Srbija čuje samo za parizer": Završen protest ispred RTS (FOTO i VIDEO)

Protest "Srbija protiv nasilja", 20. po redu, održan je ove subote na beogradskim ulicama, kada su građani još jednom jasno stavili do znanja da ne odustaju od ispunjenja zahteva. Protest je počeo ispred Narodna skupštine, potom se krenulo u šetnju do zgrade RTS, gde je i skup nešto posle 19.30 sati završen.

Ovaj protest počeo je sat vremena ranije nego što je to bio slučaj prethodnih nedelja. Građani su se u velikom broju okupili u 18 časova ispred Narodne skupštine, gde im se najpre obratio TV komentator i sportski novinar Smiljan Banjac.

On je kazao da je 20-tak ljudi na RTS-u u potpunosti stavilo taj medij u službi vlasti, te pozvao ostale kojih, kako je rekao ima na hiljade, da prestanu da ćute. Optužio je rukovodstvo RTS-a da stavilo u službu vlasti, te ih nazvao poltronima i ulizicama, podsetivši pri tome na naćin na koji izveštavaju, ali ne i o mnogobrojnim aferama.

- Da li ste vi normalni, gde vam je integritet i profesionalizam - kazao je on.

Ocenio je i da među rukovodstvom RTS-a "vlada slepilo na sve što se dešava u Srbiji, osim kada su u pitanju aktivnosti vlasti".

- Preigrali ste se čak i za vaše profesionalne standarde koji su najniži u proteklih 30 godina, sram vas bilo - poručio je on.

Posle njegovog obraćanja krenulo se u šetnju do zgrade RTS-a. Građani su u ovu protestnu šetnju krenuli u 18.30 sati i idu takozvanom medijskom rutom. Išli su Dečanskom, Makedonskom, Svetogorskom i Takovskom ulicom, gde se i nalazi zgrada RTS, a gde će biti tokom trajanja Dnevnika 2. Tokom šetnje, kao i ispred samog RTS-a čulo se skandiranje "Ostavke, ostavke".

Bilo je planirano da kolona tačno u 19.30 stigne ispred zgrade Javnog servisa, ali je to bio slučaj pola sata ranije.

- Utrenirani smo, brzi, došli smo pre početka Dnevnika. Daćemo vreme kolegama sa RTS da naprave lep prilog - rekao je Smiljan Banjac i pročitao je zahteve koje je opozicija predala RTS-u.

- Tražimo da RTS bude javni servis, da nas istinito i blagovremeno izveštava o svim temama i da ne bude propagandno glasilo Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića - dodao je on.

Posle Banjca reč je ispred zgrade RTS-a preuzeo pesnik iz Čačka Jevđenije Julijan Dimitrijević.

- Dobro veče svima, heroji svetlosti. Zašto to kažem? Jer odbijate da Srbija čuje samo za parizer. Pomažete da ne bude mrak - rekao je Dimitrijević.

Fotograf Dragoljub Zamurović obratio se posle Jevđenija Dimitrijevića i tom prilikom je upozorio na problem nasilja u našem društvu.

- Nasilja ima u školama, vrtićima, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i na ulicama - upozorio je Zamurović.

- Pre neki dan je grupa huligana bacila s bicikle Predraga Voštinića i rekla mu "Ubićemo te" - dodao je on.

Zamurović je podsetio i na slučaj paljenja kuće novinara Milana Jovanovića u Grockoj.

- Onaj predsednik opštine, palikuća, naredio je da se zapali kuća novinare... Nasilja ima u onoj pećini strogoj gde živi babaroga, tako ja zovem REM. Sve do nasilja u Predsedništvu, a tamo je onaj bolje da ne kažem šta mislim o njemu. Svi ti nasilnici su u jednoj, jedinoj mafiji - rekao je on.

Na kraju je Smiljan Banjac još jednom pročitao zahteve, ali i zahteve koje je opozicija u utorak stavila pred RTS. Nakon toga je i protest završen...

Da podsetimo, zahtevi protesta "Srbija protiv nasilja" su: smene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, potom ukidanje rijaliti programa, oduzimanje nacionalnih frekvencija Pinku i Hepiju, gašenje štampanih medija koji promovišu mržnju i nasilje, smene u REM i rukovodstvu RTS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati