Beograd

S. M.

13. 06. 2023. 14:03 4

Društvo za srpski jezik organizuje protest na Filološkom fakultetu

U Sali heroja Fililoškog fakulteta u Beogradu 15. juna od 14 časova zakazan je protestni skup protiv urušavanja obrazovnog sistema u Srbiji koji organizuju Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, Filološki fakultet u Beogradu, Forum beogradskih gimnazija, Aktiv pedagoških savetnika i Savez učitelјa Republike Srbije.

- Cilј ovog protestnog skupa jeste iskazivanje zajedničkog i nedvosmislenog stava da je neophodno zaustavlјanje urušavanja obrazovnog sistema i vraćanje dostojanstva svima koji u njemu učestvuju - od predškolskih ustanova, osnovnog i srednjeg obrazovanja, do visokog obrazovanja - navodi se u obaveštenju Društva za srpski jezik i književnost Srbije.

Za sada nema zvaničnih potvrda da će se skupu pridružiti neki od prosvetnih sindikata.

Još 5. maja, nakon stravične nesreće u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" Društvo je na svom sajtu pokrenulo Inicijativu za zaustavljanje urušavanja prosvetnog Sistema u Srbiji, a njihovu peticiju potpisima je podržalo 104.944 građana Srbije. Nakon toga, ona je, kao i zahtevi zvanično predata predsedniku Narodne skupštini Srbije, Ministarstvu prosvete, ali odgovora nije bilo.
Pošto su se nadležni oglušili o volju građana i zahteve Inicijative, koji se prvenstveno odnose na zabranu rijaliti programa i sankcionisanje svih koji na društvenim mrežama i u medijima koriste govor mržnje, odlučeno je da se ne odustane od zahteva.

- Iz toga proizilazi i naš zaklјučak da gospodin Orlić i gospodin Ružić nadalјe preuzimaju svu odgovornost za (ne)činjenje u vezi sa ovim pitanjem od nacionalnog interesa, dok ćemo mi istrajati na našim zahtevima pokrećući različite protestne i druge aktivnosti u borbi za unapređenje urušenog vaspitno-obrazovnog Sistema - najavljeno je 29. maja, nedelju dana od predaje inicijative nadležnima, uz zahtevanje da se na nju odgovori.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Zvali su ga Maradona

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati