Beograd

[ Izvor: Nova.rs ]

06. 06. 2023. 12:40 10

Protestna šetnja roditelja nastradalih mališana do Predsedništva

Uz poruku "Bilo čije dete može da bude sledeće", roditelji dece stradale u saobraćaju iz cele Srbije, sutra će u Medija centru održati konferenciju za novinare, na kojoj će ponovo zatražiti izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (ZOBS). Roditelji traže pooštravanje kaznene politike za počinioce teških krivičnih dela u saobraćaju. Posle konferencije, porodice poginule dece organizovaće protestnu šetnju do Andrićevog venca.

Roditelji koji su izgubili decu u saobraćaju, a mnoga od njih stradala su na pešačkim prelazima, nedavno su osnovali Udruženje, putem koga se bore da se u našoj zemlji promene zakoni i uvedu oštrije kazne za ubice dece u saobraćaju.

Iz Udruženja su podsetili da su još u februaru ove godine, na više nadležnih adresa u Vladi Srbije, predali predloge za izmenu Krivičnog zakonika Republike Srbije i predloge za izmenu ZOBS-a, ali da do sada nije bilo nikakve zvanične reakcije.

Zbog toga će sutra u 12 časova u Medija centru u Beogradu održati konferenciju za novinare, na kojoj će osim roditelja govoriti predstavnici Republičke uprave saobraćajne policije. Posle konferencije, organizovaće protestnu šetnju do Predsedništva na Andrićevom vencu u kojoj će učestvovati 30 porodica čija su deca nastradala u saobraćaju.
Ispred Predsedništva ostaviće siluete dece u prirodnoj veličini

Roditelji su najavili da će u simboličnoj akciji, ispred Predsedništva ostaviti siluete svoje stradale dece sa njihovim ličnim stvarima.

- Tražimo oštriju kaznenu politiku za počinioce teških krivičnih dela u saobraćaju, jer verujemo da samo na taj način možemo da sprečimo trend povređivanja i stradanja dece u saobraćaju. Samo u mesecu maju, desetoro dece pešaka je povređeno, a jedno dete pešak je poginulo. Protestnom šetnjom želimo da podignemo svest ljudi o katastrofalnom broju stradanja dece, ali i odraslih u saobraćaju i da ukažemo na odgovornost institucija i čitavog društva. Smogli smo snage da se borimo za izmene zakona, jer bilo čije dete može biti sledeće - poručili su udruženi roditelji čija su deca smrtno stradala u saobraćajnim nesrećama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati