Beograd

[ Izvor: Mediji ]

25. 05. 2023. 12:32 21

Nastavnici štrajkuju zbog smene "Kristijanove" direktorke

Nastavno osoblje Osnovne škole "Đura Jakšić" u beogradskom naselju Kanarevo brdo započelo je u četvrtak jednodnevni štrajk upozorenja zbog toga što je ministar prosvete smenio njihovu direktorku Tijanu Jelić.

Razredne starešine i učitelji škole "Đura Jakšić" su u sredu uveče porukom obavestili roditelje da u četvrtak neće biti nastave zbog takozvanog "belog štrajk". Najavljeno je da će deca biti u dvorištu škole, a da roditelji koji ne žele – ne moraju da šalju decu u školu.

- Štrajk je zbog našeg nezadovoljstva u vezi sa razrešenjem direktorke - navodi se u poruci koju su roditelji dobili.

Agenciji Beta je u toj školi rečeno da je Ministarstvo prosvete na vreme informisano o štrajku, kao i da je poštovan zakonski minimum rada.

Iz škole su poručili da će, ako se ministarstvo ogluši o njihove zahteve, uskoro organizovati i generalni štrajk.

Ministar Branko Ružić u sredu je potpisao razrešenje direktore Jelić jer je omogućila da se u objektu te škole snimi spot grupe Crni Cerak, u kojem je gostovao više puta osuđivani kriminalac Kristijan Golubović.

"Blic" je objavio da je nova direktorka jutros došla na primopredaju. Međutim, protiv odlaska stare i dolaska nove je skoro ceo nastavni kadar.

Roditelj deteta iz OŠ „Đuro Jakšić“, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da nastavnici ne daju direktorku jer smatraju da je odluka Ministarstva previše stroga i da su ovim potezom odobrili potez koji je sankcionisan.

Sagovornik N1 kaže da veruje da nastavnici tako "čuvaju" direktorku od gubitka posla, pošto kao nenastavni kadar nema radno mesto u školi na koje bi se vratila posle razrešenja.

Dodaje da na brojnim sastancima Saveta roditelja i Školskog odbora nastavnici nisu pokazali empatiju prema roditeljima zabrinutim zbog dolaska kriminalca Kristijana Golubovića u školu, već da su roditelji optuživani da nisu vaspitali svoju decu, a događaj je relativizovan izjavama da su učenici sami dolazili da se slikaju s Golubovićem i članovima benda Crni petak.

- Kako ćete naučiti decu odgovornosti, ako vi ne preuzmete odgovornost - upitao je ovaj roditelj i dodao da bi situacija bila drugačija da je direktorka prihvatila odgovornost i izvinila se svakom nastavniku, detetu i roditelju.

- Borimo se s mrežama, s internetom, s televizijom i onda škola isporuči najgoru moguću stvar - dodaje roditelj deteta iz OŠ "Đura Jakšić".

Da li će najavljenog generalnog štrajka i biti znaće se posle sastanka Školskog odbora koji će večeras biti održan.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati