Beograd

[ Izvor: N1 ]

22. 03. 2023. 14:30 1

"Kockicu po kockicu gubimo mozaik glavnog grada"

- Nadam se da neće biti opstrukcije rada Saveta za kulturu i da će to biti mesto za debatu, a ne opstrukcije - rekao je predsednik Saveta za kulturu Skupštine grada Vladimir Pajić, ispred beogradske skupštine gde se obratio novinarima povodom zakazivanja sednice Saveta o situaciji u pozorištu "Boško Buha", kao i rušenju Nemačkog paviljona u okviru logora Staro sajmište, za 28. mart.

- Grad mora da izađe sa rešenjem šta će da radi sa pozorištem Boško Buha - istakao je Pajić.- Nakon vesti o stanju sa pozorištem Boško Buha i rušenja nemačkog paviljona, i nekoliko rušenja vila s početka 20. veka koja su se desila samo tokom ove godine, skupili smo se da izrazimo veliku zabrinutost da kockicu po kockicu gubimo mozaik kulture koju čini Grad Beograd. Kockicu po kockicu tog mozaika uklanja gradska vlast, pa ostajemo sa ispražnjenom kulturnom scenom gde se napada i kulturno nasleđe i stvaralaštvo koje bi trebalo da bude žila kucavica ovog grada po čemu bi ovaj grad i trebalo da bude poznat - kazao je Pajić.

On je rekao da je kao predsednik Saveta za kulturu Skupštine Grada Beograda sazvao sednicu Saveta sa dve tačke dnevnog reda - o situaciji oko pozorišta Boško Buha, i uništavanja kulturnog nasleđa na teritoriji Grada.

Precizirao je da je, kada je u pitanju pozorište, kao predsednik Saveta pozvao predstavnike Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, rukovodstvo Buhe, članove UO tog pozorišta, kao i reprezentativne članove kolektiva Buhe kako bi učestovali u tom razgovoru.

- Savet je mesto za ovakve rasprave, i nadam se da će na toj sednici sledeće nedelje dosta biti pojašnjeno i jasnije svim zainteresovanim stranama - naveo je.Kada je u pitanju stanje u zaštiti kulturnih dobara, pozvan je v. d. direktor Zavoda za zaštitu spomenika Grada i članovi UO te institucije kako bi razgovarali o tome da li će, kako je rekao Pajić, ovakva politika zaštite nastaviti da se primenjuje.

- Da li ćemo gubiti jedno po jedno kulturno dobro, nasleđe našeg grada i da li ćemo za deset godina imati još crnji bilans od onog kakav zatičemo sada, a to je da je samo na teritoriji Beograda uništeno više od 25 spomenika kulture za nepunih osam li devet godina - kazao je.

Pajić je naveo da se nada da će nakon sednice sledeće nedelje Savet moći da izađe sa više informacija o ovim temama, kao i da je odbornička grupa Ujedinjeni podnela zahtev za izjašnjavanjem tog stalnog radnog tela da se izjasni.

- Nadam se da neće biti opstrukcije rada Saveta i da će to biti mesto za debatu, a ne opstrukcije.

On je rekao i da je bilo indicija da je katastar napravio grešku, ali da je ono što je njegovo poslednje saznanje jeste da do greške nije došlo, već da je na osnovu odluke suda došlo do zabeležbe da je promenjeno vlasništvo nad delom tog objekta.- Imajući u vidu da je tradicionalno dečije pozorište važno i za državu, izuzetno je važno da Grad izađe sa proaktivnim stavom i uprkos tome što je došlo do promene vlasničke strukture. Mora grad da izađe sa rešenjem šta će da tradi sa pozorištem Boško Buha - istakao je Pajić i dodao da se nada da će Grad Savetu dati neke odgovore na sednici sledeće nedelje.

On je rekao i da veruje da će biti dosta sukobljenih mišljenja i predstavnika institucija i članova Saveta, jer većinu imaju stranke na vlasti.

- Na nama je kao odbornicima i članovima Saveta da o ovome govorimo, upozoravamo da gubimo najvažnije dečije pozorište u Gradu - dodao je.- Mislim da Buha mora da ostane na svojoj lokaciji, da grad mora da izađe sa rešenjem koje bi podrazumevalo da tradicionalna scena ostane na tradicionalnom mestu. Kad je rušenje Nemačkog paviljona u pitanju, to je katastrofalna odluka i ideološko pravna invektiva Zavoda za zaštitu spomenika Grada, koji pokušava da restaurira Sajam iz 30. godine, a ne logor Staro sajmište iz Drugog svetskog rata, mislim da je to katastorfalno po sećanje ovog grada i jako loše prema zajednicama i romskoj i jevrejskoj u ovom gradu -kazao je Pajić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati