Beograd

Direktno.rs

22. 03. 2023. 09:24 0

DS: Podrška pozorištu "Boško Buha"

"Resorni odbor za kulturu Demokratske stranke u potpunosti podržava zahteve zaposlenih u pozorištu "Boško Buha" u Beogradu kojim se odbija kompletno preseljenje u renoviranu zgradu Pošte na Savskom trgu i insistira da Pozorište i dalje ostane u zgradi na Trgu Republike br. 3 u kojoj se nalazi još od osnivanja 1950. godine", navodi se u saopštenju resornog odbora za kutluru Demokratske stranke, koje prenosimo u celosti.

"Podsećamo da je Pozorište, zbog planirane rekonstrukcije zgrade, još 2015. godine privremeno preseljeno u Teatar VUK, gde i danas radi u neodgovarajućim uslovima, ali rekonstrukcija još uvek nije ni započela. Prema saopštenju Upravnog odbora Pozorišta, do kašnjenja sa rekonstrukcijom je došlo jer se naknadno, 2017. godine, pojavio imovinsko-pravni problem, odnosno "greška" u katastru kojim je deo prostora kojim Pozorište raspolaže uknjižen na preduzeće RUBIN iz Kruševca, a kasnije na preduzeće "BOUTIQUE 1". Usled te "greške", koja nije otklonjena ni posle šest godina, Pozorištu je nedavno ponuđen kompletan prelazak na novu lokaciju u okviru Beograda na vodi.

Ovim povodom, juče se oglasio Republički geodetski zavod koji je demantovao da je u pitanju greška i naveo da je 2016. godine, u sudskom postupku, došlo do promene dela vlasništva na poslovnom prostoru u javnoj svojini Grada Beograda u ovoj zgradi, te da je utvrđeno kako je vlasnik jednog dela tog prostora od 2017. godine bilo preduzeće RUBIN iz Kruševca, čija imovina je 2021. godine prešla u vlasništvo preduzeća "BOUTIQUE 1".

Povodom ovih informacija, Demokratska stranka od uprave Grada zahteva odgovor na pitanje da li je u pitanju greška katastra, kako su obavešteni članovi Upravnog odbora pozorišta "Boško Buha", ili je došlo do otuđenja dela javne svojine Grada Beograda nakon "privremenog" preseljenja Pozorišta radi rekonstrukcije (koja nije ni obavljena) i pod kojim uslovima?

Ističemo da, zbog svojih umetničkih dostignuća i kulturnog benefita, pozorište "Boško Buha" danas ima status ustanove kulture od nacionalnog značaja. Njegovu publiku su činile brojne generacije dece koja su ovde sticale kulturne navike i kroz njega je prošao veliki broj sjajnih pozorišnih umetnika, zbog čega očekujemo da se nadležni gradski organi prema ovom Pozorištu odnose sa uvažavanjem i pažnjom, kao i prema kulturnim potrebama Beograđana.

Demokratska stranka traži hitno rešavanjeovog problemau koristgrađana Beograda, odgovornost za vinovnike ovakvog stanja, rekonstrukciju prostora namenjenog Pozorištu na Trgu Republike br. 3, kao i javnu garanciju da će pozorišta "Boško Buha", po isteku radova, biti vraćeno u sam centar grada gde mu je i mesto", zaključuje se u saopštenju resornog odbora za kulturu Demokratske stranke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati