Beograd

Biljana Maksimović

04. 03. 2023. 07:00 3

Šapićev omaž radikalima

"Ja kao gradonačelnik ne mogu da dozvolim da Sarajevo ima bolji festival od Beograda. Fest je najstariji", rekao je nedavno Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda.

Retki koji imaju strpljenja i volje da odslušaju neartikulisane nastupe, prožete izlivima zlovolje, malicioznosti i neznanja, i od samog nagoveštaja njegovog upliva u polje kulture i stvaralaštva osetili su opravdanu bojazan...

Zvučalo je kao vrlo opasna i opipljiva najava uništavanja još jednog kulturnog beočuga Beograda. Onog grada koji je svetleo na kulturnoj mapi sveta.

Povodom Šapićevog zaricanja da će stvoriti od već postojećeg filmskog festivala sa višedecenijskom tradicijom i mestom u kalendaru, bolji i veći od onog u Sarajevu, možemo se setiti sličnih trabunjanja njegovih duhovnih očeva o lepšem i novijem Dubrovniku. Ni oni, ni Šapić nikada nisu pomislili na istinsko stvaranje prožimanjem, dopunjavanjem, uzajamnim uticajem. Dubrovačke letnje igre i Bitef toliko godina su gradili svoje mesto, publiku i značaj u svetskim okvirima bez ikakavog suvišnog i nepotrebnog igranja brojevima.

Sarajevski festival verovatno ne bi postao u regionu značajniji da se rolne filma nisu vrtele u ratnom vrtlogu. Sarajevski festival je počeo onda kada je Beograd odricao i odbacivao najbolje. Sarajevski festival nesporno jeste u zagrljaju politike, baš onoliko koliko Beograd ne uspeva da se otrgne od zagrljaja kojim su ispraćani tenkovi.

To što decenijama nema u prisećanjima mladih pominjanja prožetog setom da su film zavoleli upravo na FEST, to što srednjoškolci u Beogradu ne stoje satima u redu za karte, već ih sprovode da gledaju poneki pamflet, to što smo ranije bili veliki za velikane, a sada državljanstvo i priznanja rasitnjavamo poklanjajući ih Stivenu Sigalu i glumcima sa političkom agendom, to što na drugim festivalima naši filmovi završavaju u netakmičarskim selekcijama, to što više nema u školama u Beogradu kino sekcija, to što su i školice glume nešto drugo, bludno - o svemu tome morao je gradonačelnik Šapić pre svakog omaža radikalima.

Gradonačelnik je dužan da odgovori zašto je Beograd po izdvajanju za kulturu tako nisko na lestvici gradova u Evropi. Kako i koliko je politika uticala na umetničku produkciju, umetničke kolektive I pojedince koji stvaraju u ovom gradu? Postoji li uopšte nešto što se zove konzistentna kulturna politika? Šta smo sve sahranili načinom raspodele prema političkim kriterijumima?

Može Šapić, baš kao što u vaterpolu nije hteo, želeo, umeo da dugogodišnjim radom stvori moćan tim, da i u slučaju Fest lažnim glamurom, praznim sjajem i sa puno novca pokuša da parira nekom drugom festivalu. Samo što to više neće biti takmičenje u kulturi. Jer Fest ima svoj indentitet, za čije su održavanje i razvijanje potrebni ideje, stalni kvalitet i mukotrpan rad.

Javni budžet i javne institucije grada Beograda su javne i njima treba da se upravlja transparentno, uz učešće svih aktera u kulturi i zainteresovanih građana. Mi sada imamo apsolutnu dominaciju i kontrolu partijskih struktura na vlasti, što dovodi do urušavanja čitavog polja kulture u gradu Beogradu.

Biljana Maksimović

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati