Beograd

[ Izvor: Nova.rs ]

20. 02. 2023. 17:08 11

Obaveštenje zakupcima Sajma: "Uskoro će selidba"

Beogradski sajam definitivno će morati da se iseli, da bi se proširio Beograd na vodi. Kako saznaje portal Nova.rs zakupci lokala u sklopu sajamskih hala već su počeli da dobijaju usmena obaveštenja o tome da se polako spremaju za iseljenje, a osim toga, ugovor sa Sajmom o zakupu prostora sada je moguće produžiti samo na period od šest meseci, što ranije nije bio slučaj. "Polako se spremajte, uskoro će selidba", rečeno je zakupcima.

Kako je za Nova.rs potvrdilo više zakupaca, koji su insistirali da ostanu anonimni, osim što su im usmeno upućana obaveštenja o iseljenju, nije im dozvoljeno ni da renoviraju lokale, iako su neki od njih to i hteli.

U središtu najava o rušenju i premeštanju Sajma nalazi se projekat "EXPO 2027". U kompleksu Nacionalnog stadiona u Surčinu u planu je izgradnja čitavog niza sajamskih hala, paviljona, smeštajnih i komercijalnih objekata.

Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu kaže da prema saznanjima CLS-a, u narednim nedeljama Vlada će objaviti privatizaciju kompanije "Beogradski sajam doo", u kojoj je država Srbija trenutno jedini vlasnik, a verovatni kupac će biti "Beograd na vodi doo", u kome država ima 32 odsto vlasništva.Prema rečima Jovanovića, namera i posledica ovakvog čina jeste omogućavanje dalje stanogradnje u gradskom jezgru uz Savu, na prostoru gde se danas nalazi 14 sajamskih objekata.

- Novim Generalnim urbanističkim planom za Beograd, koji takođe treba da bude usvojen ove godine, predviđa se izmeštanje sajamskih aktivnosti u kompleks oko budućeg Nacionalnog stadiona, između Novog Beograda i Surčina, kod petlje "Ostružnica" na autoputu - kaže Jovanović.

Dodaje da iako ima smisla da se paviljonski deo Sajma izmesti na lokaciju gde je veća ukupna površina, kao i veći broj parking mesta, ovakav razvoj situacije je problematičan iz najmanje tri razloga.
Hala 1 nepokretno kulturno dobro

Hala 1 Beogradskog sajma je građena u periodu 1954. i 1957. godine i zbog svojih arhitektonskih rešenja i načina izgradnje proglašena je za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. Jedan od kurioziteta Sajma osim toga da je jedan od tri svetska sajma koji se nalazi na reci.

Beograd na vodi se Širi, Sajam mora da nestane

Branislav Dimitrijević, koordinator grupe za kulturu ispred Ne davimo Beograd, kaže da izostaju informacije koje su važne za građane.

- Ono što je izvesno u načinu na koji se ovim gradom rukovodi je činjenica da mi ne možemo kao građani da dobijemo bilo kakve relevantne informacije o takvim namerama koje će trajno da promene izgled grada - kaže za Nova.rs.
Dodaje i da je najavljeno izmeštanje Beogradskog sajma, budući da postoji projekar "EXPO 2027". Napominje da je po sredi moguće uklanjanje vrednih objekata i čitavih celina koje su indentitet ovog grada. .

- Očigledno postoji namera da se kompletan priobalni potez uz reke Save i Dunav preda novobogatašima – ljudima koji će to tretirati kao svoju privatnu svojinu. Radi se o proširenju Beograda na vodi u oba pravca. Činjenica je i da, kako je neko u šali rekao, njima najviše smeta i Beogradska tvrđava. Oni bi najradije i nju srušili kako bi povezali ceo taj potez nekakvog zatvorenog grada za bogataše - napominje Dimitrijević.

Da se Beograd na vodi širi u pravcu Sajma, pokazuje i podatak iz 2019. godine kada je deo parkinga Sajma dat na korišćenje građevinskim mašinama koje su radile na pomenutom projektu. Tu je i Bulevar Vudro Vilsona koji spaja Beograd na vodi i Sajam.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati