Beograd

Direktno.rs

05. 12. 2022. 12:05 7

Mitrović (SSP): Stanarina je tolika da život u Beogradu postaje nepriuštiv

Troškovi stanovanja su toliko porasli da život u Beogradu postaje nepriuštiv. Cene nekretnina godišnje rastu po stopama od 10-15%, a veliki priliv ljudi iz Rusije je zakupe stanova u nekim delovima grada gotovo duplirao Zastrašujuć je podatak da je Beograd šesti najskuplji grad u Evropi kada je stanovanje u pitanju. Prosečna porodica u Beogradu treba da 19 godina i 5 meseci svaki mesec štedi po jednu prosečnu platu da bi kupila stan od 60 kvadrata - navodi se u izjavi Peđe Mitrovića, generalnog sekretara Stranke slobode i pravde, koju prenosimo u celosti.

Kriza u stambenom sektoru se može rešiti jedino gradskim programom javne stanogradnje. Beograd treba da sledi primer Beča koji preko 100 godina ima politiku jeftinog stanovanja za svoje građane. Bečke vlasti u saradnji sa privatnim graditeljima godišnje izgrade oko 5.000 stanova od kojih polovinu na konkursu dodeljuju građanima sa nižim primanjima, polovinu onim sa srednjim. Naselja koja grade imaju svu komunalnu infrastrukturu, škole, obdaništa, zdravstvene jedinice i obilje parkova. Naselja poštuju principe dobrog planiranja, energetski su efikasna i u arhitektonskom smislu predstavljaju uvek iskorak.Ne postoji nijedna prepreka za Grad da započne ovakav program javne gradske stanogradnje koji bi u više aspekata bio koristan za Beograd. Prvo, Beograđanima bi se po povoljnim cenama ponudili kvalitetni stambeni uslovi. Drugo, razvijanju grada bi se pristupilo na planski način i rešili urbanistički problemi poput kanjona od zgrada koji su okupirali uske ulice Vračara ili problemi haotične gradnje bez pristupa komunalnoj infrastrukturi po obodima grada. Zato se SSP zalaže za godišnju izgradnju od, za početak, najmanje 2.500 stambenih jedinica kako bi problem sa stanovanjem počeo direktno da se rešava.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati