Beograd

Direktno.rs

24. 11. 2022. 11:32 0

Kosplej takmičenje na Gejmskonu najavljuje smenu generacija

Tradicionalno Kosplej takmičenje u organizaciji udruženja Valinor, koje je od prvog Gejmskona važan deo najvećeg festivala gejminga i pop kulture u regionu, biće održano predstojećeg vikenda, 26. i 27. novembra, u Hali 1 Beogradskog sajma. Za razliku od prethodnih godina, takmičenje će se ovog puta održavati tokom oba dana, u dve odvojene kategorije.

Subota je rezervisana za kategoriju „Gejming“, odnosno kostime iz video igara, dok će u nedelju posetioci moći da uživaju u kostimima iz kategorije „Pop kultura“, odnosno onima iz filmova, serija, stripova, mangi, animea... Prvog dana takmičenje počinje u 14 časova, a drugog u 15, s tim da će nedeljnom dešavanju prethoditi veoma interesantan panel.

Internacionalni žiri, sastavljen od istaknutih kosplejera iz Srbije i inostranstva, dodeliće u okviru oba takmičenja po četiri nagrade: za najbolji kostim u kategoriji oklopa, za najbolji kostim u kategoriji šivenih, za najbolji nastup i za najboljeg juniora (takmičari mlađi od 15 godina). Među pobednicima u seniorskoj kategoriji biće izabrani i dobitnici Best In Show nagrade.

Za oba takmičenja stiglo je oko 50 prijava, a ono što organizatore iz udruženja Valinor posebno raduje je to što su učesnici uglavnom veoma mladi kosplejeri.

- Može se reći da je došlo do smene generacija. Većina onih koji su utrli put kospleju u našoj zemlji više ne učestvuje na domaćim takmičenjima i zaista je sjajno to što ima toliko mladih ljudi koji ljubav prema video igrama ili pop kulturi pokazuju željom da nauče veštine koje su im potrebne za dobar kosplej. Pritom, mnoge od njih, poput šivenja, korisne su celog života - kaže Ljubica Dolašević, potpredsednik Udruženja.

Gosti Valinora, Supernaut cosplay (Lovro Belošević) i ND cosplay (Nina Dadas Čurguz) iz Hrvatske, odnosno Estella Beast cosplay (Milica Vlajčić) i Dintrioh cosplay (Vlada Gašić) iz Srbije, održaće u nedelju, od 13 časova, panel na temu festivala, o inostranim konvencijama, o tome kako su počeli da se bave kosplejom i organizacijom događaja vezanih za kosplej. Panel će voditi predsednik Udruženja Bogdan Čurguz, koji je na nedavnom Vienna Comic Con-u osvojio nagradu u kategoriji oklopa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati