Beograd

Direktno.rs

09. 11. 2022. 13:37 0

Svim silama se boriti protiv principa podobnosti u kulturi

Tihomir Stanić, Janko Baljak, Ivan Lalić i Zoran Erić su razgovarali na okruglom stolu "Kultura sećanja i/ili umestnost življenja" u organizaciji Stranke slobode i pravde - navodi se u saopštenju SSP Stari grad koje prenosimo u celosti.

Reditelj Janko Baljak istako je da je praveći film o kultnom reditelju Žilniku, naučio da nema vremena za čekanje i naglasio da su srednje škole pravo mesto na kojima deca mogu da se "zaraze kulturom u pozitivnom smislu", da se opredele da budu kulturna bića, a ne samo bića koja "bauljaju po internetu i klikću od jedne do druge senzacije".

Baljak je dodao da se vlast u početku nije toliko otvoreno razračunavala sa kulturom i da je prvih godina postojao privid demokratije i tolerancije, a da se sada taj prostor sveo na nivo geta, "sa ozbiljnim aspiracijama da ponovo imamo državne umetnike".
Glumac Tihomir Stanić istako je da je nedopustivo da gradska pozorišta leti „zvrje prazna“ umesto da ta društvena imovina u tom periodu bude dostupna samostalnim umetnicima i pozvao institucije da organizuju stalan konkurs za samostalne umetnike, jer konkursi za finansiranje kakvi postoje ne znače ništa, jer novac stigne kada je projekat već realizovan.

Dramaturg Ivan Lalić rekao je da je neophodno implementirati Zakon o javno-privatnom partnerstvu u kulturi i dodao da je za rešavanje problema u kulturi pre svega potrebno razgovarati o "podobnosti“ umetnika. Opozicija, "kada dođe na vlast", treba da se bori svim silama protiv principa podobnosti u kulturi jer je to "divna i nežna sfera koja ne trpi takvu diversifikaciju", zaključio je Lalic.

Kustos Zoran Erić rekao je da muzeji "nisu mesta gde se ćuti" već mesta u kojima se treba igrati sa decom i tako im omogućiti da nešto novo saznaju i istakao da je Muzej savremene umetnosti nakon desetogodišnje rekonstrukcije i otvaranja postao "politički plen" ne samo kao manifestacija moći, već za "direktnu promociju i mikromenadžment ideja vladajuće oligarhije".Zahvaljujući učesnicima i okupljenim beograđanima predsednica Stranke slobode i pravde Beograd, Mila Popović je istakla da je ovo prva u seriji tribina koju će stranka organizovati sa samo jednom idejom da razgovaramo. "To što već više od decenije nismo u stanju da se čujemo od stanja u društvu se pretvorilo u društvenu bolest. Umesto činjenica i argumenata koriste se laži i uvrede i mi živimo u vremenu verbalne agresije koje je ujedno posledica i uzrok egzodusa ljudi u svet, istakla je Popović i naglasila da organizatori nisu slučajno izabrali baš kulturu za temu prvog okruglog stola. Razgovorom koji je održan u "Prostoru Miljenko Dereta" moderirao je Zlatko Crnogorac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati