Beograd

[ Izvor: Mediji ]

19. 10. 2022. 19:03 11

Dodikova vila od 750.000 evra ponovo POD LUPOM

Velelepna vila Milorada Dodika na Dedinju ponovo je pod lupom. Ministarstvo pravde BiH uputilo je na zahev Tužilaštva BiH prošle nedelje Srbiji novu urgenciju u kojoj se traži dostavljanje dokumentacije o tome kako je još uvek aktuelni srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a kupio vilu na Dedinju u Beogradu, i to za 750.000 evra.

Tužilaštvo BiH Dodika u predmetu "Pavlović banka" sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca, i on je u martu ispitan u svojstvu osumnjičenog u ovom predmetu.

Pored toga, sumnja se da je on kredit u pometnutoj banci overio pečatom Vlade Republike Srpske, jer je u to vreme bio premijer Republike Srpske.

Dodik je negirao ove navode i tvrdio da je sve uradio prema zakonu i da mu sve "pakuju stranci".

Sporna vila

Vilu na Dedinju Dodik je kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 evra, a kako tvrdi, novac za kupovinu obezbedio je iz kredita u "Pavlović banci". Međutim, Tužilaštvo BiH navodi da je kredit podignut godinu dana nakon kupovine vile, odnosno 27. juna 2008. godine zbog čega je i pokrenuta istraga koja treba da utvrdi odakle Dodiku novac za kupovinu kuće.

Dodik ne odustaje od tvrdnji da je vila plaćena iz kredita i da za istragu kaže da je pokrenuta "iz političkih razloga", kao i da "službenici američke ambasade rovare po tužilaštvu i traže podizanje optužnice". Takođe, tvrdi da je saslušan u svojstvu svedoka, ali su ga iz Tužilaštva demantovali navodeći da je saslušan kao osumnjičeni.

Dodik je nakon saslušanja rekao da kredit i dalje otplaćuje, a da rate plaća od plate i izdavanja pomenute vile u Beogradu.

- Kredit sam otplaćivao ne samo od plate, već i od izdavanja te nekretnine. Zakupnina je pokrivala ratu kredita. Kasnije sam prodao dva stana u Beogradu i taj novac delimično iskoristio za vraćanje kredita - rekao je Dodik, ne navodeći zašto se u njegovoj imovinskoj karti ne pominju dva stana u Beogradu koje je prodao.

Šta piše u Dodikovoj imovinskoj karti?

Prema poslednjim dostupnim podacima o imovini političara u BiH koje je objavila Izborna komisija uoči izbora 2018. godine, član Predsedništva BiH Milorad Dodik i njegova supruga Snježana vlasnici su ukupno četiri nekretnine u Bosni i Hercegovini, kao i velelepne vile u Beogradu.

Pored toga, Dodikova ćerka Gorica i njen suprug vlasnici su garaže od 45 kvadrata u Beogradu. Dodikova plata na funkciji člana Predsedništva iznosi 4.913 maraka, odnosno oko 2.500 evra.

Sam Dodik je vlasnik stana od 77 kvadrata u Laktašima u vrednosti od oko 40.000 evra. Njegova supruga Snježana vlasnica je dve kuće, od kojih je jedna procenjena na oko 150.000 evra. Veći deo zemljišta kojima upravlja lider Srba u BiH nalaze se u vlasništvu njegove supruge, koja je u zvaničnoj imovinskoj karti navedena kao suvlasnik ukupno četiri zemljišna poseda u Laktašima i Gradiškoj.

Milorad Dodik poseduje i automobil vredan oko 5.000 evra, dok se na ime njegove supruge vodi nešto nešto luksuznije vozilo vrednosti oko 20.000 evra.

On je 2018. godine dao uvid i u bankarske račune, na kojima se tada nalazilo ukupno 27.000 evra. Njegova supruga pod stavkom "kooperacija zajedničkog imanja" ima prihode u visini oko 23.000 evra mesečno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Konj ulazi u bar...

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati