Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Beograd

Direktno.rs [ Izvor: Telegraf.rs ]

20. 09. 2022. 20:46 10

Štrajk u "Dr Laza Lazarević": Traži se smena direktorke

Zaposleni u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" održaće u sredu štrajk upozorenja, a sledećeg četvrtka, 29. septembra i generalni štrajk, zbog kako se navodi u saopštenju tri sindikata, naraslih problema u toj zdravstvenoj ustanovi koji se odražavaju na kvalitet lečenja pacijenata.

Kako Telegraf.rs piše, jedan od glavnh zahteva je smena sadašnje direktorke Ivane Stašević Karličić, koja je rekla da nema komentar na najavljeni štrajk upozorenja, i poslala samo saopštenje povodom objava u drugim medijima.

Kako se navodi u saopštenju sindikata, u štrajk se stupa na osnovu odluke nadležnih odbora tri sindikata zaposlenih u Klinici - Osnovna organizacija Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević, Zajednice Sindikata Srbije Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević” i Ujedinjeni sindikat zdravstva Srbije Klinike za psihijatrijske bolesti.

- Najava o štrajku predata je nadležnim ministarstvima, Vladi Republike Srbije i vršiocu dužnosti direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević". Poštujući zakonom određene rokove, štrajk je zakazan za 29. septembar 2022. ispred Klinike za psihijatrijske bolesti, a istovremeno vas obaveštavamo da je planiran i štrajk upozorenja koji je poslodavcu najavljen 20. septembra, zakonom predviđenih 24h unapred, za 21. septembar sa početkom u 14 časova ispred Klinike "Dr Laza Lazarević" - navodi se u saopštenju Štrajkačkog odbora.

O konkretnim razlozima stupanja u štrajk, predstavnici sindikati nisu hteli da govore već su pozvali na sutrašnji štrajk upozorenja kako bi se, kako su naveli, "preneli javnosti zahtevi i razlozi štrajkačkih odbora, koji su usmereni na rešavanje naraslih problema u Klinici":

- A svi se se reperkutuju na kvalitet lečenja naših pacijenata.

Direktorka Klinike Ivana Stašević Karličić nije htela da komentariše najavljeni štrajk. Na pitanje ima li komentar kazala je "ne", a onda je poslala saopštenje Klinike koje je poslato drugim medijima.

U njemu se navodi da su neistiniti navodi predstavnika predstavnika nereprezentativnog sindikata Ujedinjeni Sindikat zdravstva Srbije, Klinike "Laza Lazarević" u vezi sa mobingom, raspoređivanjem i kažnjavanjem zaposlenih. Dodaje se da Klinika u svakom aspektu posluje u skladu sa zakonom i usvojenim procedurama standarda kvaliteta.

- Poslovanje Klinike je transparentno i podložno proverama, koje se inače redovno i kontinuirano sprovode od strane nadležnih institucija, u skladu sa zakonom, u najboljem interesu pacijenata i zaposlenih, što je jedina prava mera provere kvaliteta rada. Takođe, neistinita je informacija o štajkačkim aktivnostima tri sindikata u Klinici, jer dva od tri sindikata nemaju zakonsko pravo sindikalnog delovanja, a treći je nereprezentativan - navodi se u saopštenju i dodaje se:

- Napominjemo da jedini reprezentativni sindikat u Klinici, a to je Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, ne stupa u bilo kakav štajk niti se solidaraiše sa zahtevima takozvanih sindikata, od kojih je samo jedan organizovan u skladu sa radno pravnim propisima, ali je daleko od reprezentativnosti. U cilju zaštite interesa pacijenata Klinika će i dalje u punom obimu sprovoditi Zakon o radu, Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama i Zakon o pravima pacijenata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Objašnjenje

Zoran Živković [28.09.2022.]
Anketa

Ko je trenutno najbolji srpski fudbaler?

Rezultati

Video dana

Vadite me odavde!