Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Beograd

[ Izvor: Nova ekonomija ]

02. 08. 2022. 06:00 19

Košarkaši grade na Vračaru, ruši se nekada zaštićena zgrada

U Katanićevoj ulici na Vračaru planirana je izgradnja nove stambeno-poslovne zgrade, a zbog toga će biti srušeno šest objekata. Planirano je i rušenje zgrade koja je bila pod prethodnom zaštitom u okviru "Istočnog Vračara", ali joj je ovaj status istekao krajem 2020. godine.

Investitor nove višespratnice je kompanija Huventud, vidi se iz urbanističkog projekta koji je bila na javnom uvidu do ponedeljka (1. avgusta). Vlasnici Huventuda su bivši košarkaši Luka Bogdanović (90 odsto) i Milenko Tepić (10 odsto), piše Nova ekonomija.

Planirana je izgradnja objekta sa 27 stambenih jedinica, četiri poslovna apartmana, dva lokala i 43 parking mesta.

Zgrada će imati tri podzemne etaže, prizemlje, sedam spratova i potrkovlje.

Ukupna bruto površina zgrade će biti preko 4.500 kvadrata, od čega će samo podzemni deo biti površine 2.260 kvadrata.

U sklopu objekta su predviđene tri podzemne etaža. Prva je namenjena za zajedničke prostorije i ostave, a na druge dve etaže predviđeno je parkiranje.

Jedna od zgrada koje će biti srušene (na parceli 1657) nalazila se u okviru celine "Istočni Vračar" i bila je upisana u Evidenciju nepokrentosti koje uživaju prethodnu zaštitu, piše u mišljenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Međutim, prethodna zaštita je istekla krajem 2020. godine i od tada zgrade "Istočnog Vračara" ni na koji način nisu zaštićene.

- Imajući u vidu da su se mere zaštite na predmetnoj celini u skladu sa odredbama Zakona o kulturnim dobrima primenjivale do 25.10.2020. godine, obaveštavamo da u ovom trenutku na predmetnom objektu nije potrebno pribavljanje uslova ua prediuzimanje tehničke zapttie i saglasnosti na projekat i dokumentaciju iz nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda - piše u dokumentu.

Ipak, dodaje se da će objekti steći pravnu zaštitu ako Vlada donese odluku o utvrđivanju "Istočnog Vrčara" za kulturno dobro.

Još u junu 2021. godine, Nova ekonomija je dobila odgovor iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture da je "u narednom periodu u planu da se završi istraživački rad i izrade elaborati utvrđivanja za kulturno dobro" za Istočni Vračar, Zapadni Vračar (koji pripada Savskom vencu) i Senjak.

Investitori od oktobra 2020. godine koriste "prazan prostor" nakon što zgrade u okolini Hrama Svetog Save ne uživaju zaštitu države pa su se u planu za rušenje, između ostalog, našle i zgrade u Ulici Nikolaja Krasnova i Hadži Milentijevoj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Dijalog, to sam ja!

Zoran Živković [11.08.2022.]
Anketa

Hoće li vlast ispuniti zahteve poljoprivrednicima?

Rezultati

Video dana

Terminator