Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Beograd

Direktno.rs

07. 07. 2022. 07:20 9

Beogradu su potrebni odgovorni ljudi, a ne klovnovi

Beograd je pogodio intenzivan pljusak. Gradska infrastruktura nije bila dovoljno pripremljena za to, došlo je do velikih šteta. Novi gradonačelnik Šapić je povodom toga izjavio: "Najmanje je važno ko je kriv, na Boga ne možemo da utičemo".

Iako je nov na mestu gradonačelnika, nije nov u poslu upravljanja gradom. Trebalo bi da zna da ovo nije Bog već klimatske promene. Po tom pitanju nismo neobavešteni, na vreme smo upozoreni i znalo se šta je gradska uprava prethodnih godina trebalo da radi - ali nije!

Naime, nakon katastrofalnih poplava 2014. Skupština grada Beograda naručila je i platila izradu AKCIONOG PLANA ADAPTACIJE NA KLIMATSKE PROMENE SA PROCENOM RANJIVOSTI. Taj plan je i usvojen na Skupštini grada u oktobru 2015. godine i objavljen u Službenom listu grada Beograda.

Link: http://sllistbeograd.rs/pdf/2015/65-2015.pdf#view=Fit&page=1

U tom dokumentu je, između odstalog, predviđeno je da će u periodu između 2021. i 2050. godine doći do pojava ovakvih oluja u proleće i leto, da će se povećati broj kišnih dana sa preko 20mm padavina u toku jednog dana za čak do 40%.

Usvojeno je i šta od 2015. pa do 2021. treba po tom pitanju da se preduzima.

U tabeli 9. - "Lista mera za adaptaciju na klimatske promene", kao mera pod brojem 9. Piše "projektovati, izgraditi i održavati kišne kolektore na urbanom području i otvorene kanale za odvođenje atmosferskih voda, kao i regulisati tokove."

Iako je sve to zvanično usvojeno i objavljeno, na ovome očigledno nije u dovoljnoj meri rađeno.
Umesto toga, novac iz budžeta se trošio na druge stvari, na mnoge bespotrebne i besmislene projekte, a intenzivno su se gradili novi stambeni i poslovni kvadrati od strane privatnih investitora koji su ostvarivali veliki profit ali su time dodatno opterećivali gradsku infrastrukturu koja nije adekvatno pratila toliku izgradnju. Očigledno se ovo odnosi i na kišnu kanalizaciju i objekte za odvođenje atmosferskih voda.

Beogradu su prethodnih 7 godina nedostajali ozbiljni ljudi da upravljaju gradom. Odgovorni ljudi, a ne tiktok klovnovi.

Zoran Alimpić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Čekajući novu Vladu

Zoran Živković [03.10.2022.]
Anketa

Poskupljenje čega vam je najteže palo?

Rezultati

Video dana

Uhvatio zalet