Beograd

Direktno.rs

07. 07. 2022. 07:20 9

Beogradu su potrebni odgovorni ljudi, a ne klovnovi

Beograd je pogodio intenzivan pljusak. Gradska infrastruktura nije bila dovoljno pripremljena za to, došlo je do velikih šteta. Novi gradonačelnik Šapić je povodom toga izjavio: "Najmanje je važno ko je kriv, na Boga ne možemo da utičemo".

Iako je nov na mestu gradonačelnika, nije nov u poslu upravljanja gradom. Trebalo bi da zna da ovo nije Bog već klimatske promene. Po tom pitanju nismo neobavešteni, na vreme smo upozoreni i znalo se šta je gradska uprava prethodnih godina trebalo da radi - ali nije!

Naime, nakon katastrofalnih poplava 2014. Skupština grada Beograda naručila je i platila izradu AKCIONOG PLANA ADAPTACIJE NA KLIMATSKE PROMENE SA PROCENOM RANJIVOSTI. Taj plan je i usvojen na Skupštini grada u oktobru 2015. godine i objavljen u Službenom listu grada Beograda.

Link: http://sllistbeograd.rs/pdf/2015/65-2015.pdf#view=Fit&page=1

U tom dokumentu je, između odstalog, predviđeno je da će u periodu između 2021. i 2050. godine doći do pojava ovakvih oluja u proleće i leto, da će se povećati broj kišnih dana sa preko 20mm padavina u toku jednog dana za čak do 40%.

Usvojeno je i šta od 2015. pa do 2021. treba po tom pitanju da se preduzima.

U tabeli 9. - "Lista mera za adaptaciju na klimatske promene", kao mera pod brojem 9. Piše "projektovati, izgraditi i održavati kišne kolektore na urbanom području i otvorene kanale za odvođenje atmosferskih voda, kao i regulisati tokove."

Iako je sve to zvanično usvojeno i objavljeno, na ovome očigledno nije u dovoljnoj meri rađeno.
Umesto toga, novac iz budžeta se trošio na druge stvari, na mnoge bespotrebne i besmislene projekte, a intenzivno su se gradili novi stambeni i poslovni kvadrati od strane privatnih investitora koji su ostvarivali veliki profit ali su time dodatno opterećivali gradsku infrastrukturu koja nije adekvatno pratila toliku izgradnju. Očigledno se ovo odnosi i na kišnu kanalizaciju i objekte za odvođenje atmosferskih voda.

Beogradu su prethodnih 7 godina nedostajali ozbiljni ljudi da upravljaju gradom. Odgovorni ljudi, a ne tiktok klovnovi.

Zoran Alimpić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati