Beograd

[ Izvor: Telegraf.rs ]

23. 05. 2022. 14:21 4

137 dece zaraženo: Prekinuta rekreativna nastava

Čak 137 dece i troje nastavika OŠ "Jovan Miodragović" iz Beograda dobilo je stomačni virus tokom rekreativne nastave u Sokobanji. Nekoliko učenika je imalo i temperaturu, a agencija i škola u kontaktu su sa nadležnim zavodima za javno zdravlje u Zaječaru i Beogradu.

Učenici 3. i 4. razreda boravili su u Sokobanji do 15. maja, kada su se zbog tegoba vratili kući.

Kako su kazali roditelji, deca su najpre počela da se žale na bol u stomaku, ali situacija nije delovala ozbiljno sve dok nisu neki od njih dobili proliv i temperaturu.

Kako su objasnili u školi, reč je o stomačnom virusu, agencija je odmah kontaktirala Zavod za javno zdravlje "Timok" iz Zaječara, ali pošto su se deca vratila u Beograd i pošto je bilo potrebno da se uzme još biološkog materijala za analizu, slučaj je preuzeo beogradski Zavod za javno zdravlje.

- Izolovan je stomačni virus, Zavod za javno zdravlje je uzrokovao biološki materijal neke dece i pronađen je noro virus. Aagencija se obratila "Timoku", to je institut iz Zaječara, koji je prosledio sve GZJZ iz Bulevara despota Stefana. Bili smo u kontaktu s njima non-stop, dostavili imena dece koja su imala simptome. Oni će to dalje proslediti Zavodu u Zaječaru, pa će oni preduzeti mere iz svoje nadležnosti. Tokom celog dana smo u četvrtak i petak bili u kontaktu sa Zavodom - objasnili su u školi.

Norovirus se najčešće nalazi u hrani, a njegov najčešći put prenosa je putem neopranog voća i povrća.

Ovaj virus uzrokuje stomačni grip, odnosno gastroenteritis.

Simptomi infekcije su muka i povraćanje, kao i proliv i stomačni grčevi. Moguća je i blaža groznica, kao i glavobolja, bol u mišićima, osećaj hladnoće.

Priroda bolesti je takva da je klinička slika burna i počinje iznenada. Srećom, bolest traje svega jedan do dva dana, a kod dece je povraćanje izraženije nego kod odraslih.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati