Beograd

[ Izvor: N1 ]

10. 05. 2022. 15:17 9

Biometrijskim kamerama kontrolišu dolazak na posao?

Dom zdravlja Stari Grad u Beogradu obavestio je zaposlene u toj ustanovi da namerava da kontroliše njihov dolazak na posao koristeći kamere za prepoznavanje lica. Ana Toskić iz organizacije Partneri za demokratske promene kaže da je primena kamera u ove svrhe prekomerna, nepotrebna i bez pravnog osnova.

Toskić je za N1 objasnila da je u ovom slučaju diskutabilan pravni osnov za obradu biometrijskih podataka zaposlenih u svrhu kontrole njihovog dolaska na posao.

- To bi podrazumevalo da neki zakon propisuje da se ovakvi podaci obrađuju u ovakve svrhe, što nije slučaj. Druga mogućnost je da zaposleni daju pristanak, ali to je problematično… Govorimo o radnom odnosu gde ne postoji ravnopravnost - napominje sagovornica i pita da li bi zaposleni trpeo neku posledicu ili bio udaljen ukoliko bi odbio da pristane na obradu svojih podataka.

Ona dodaje da je ovakva obrada podataka prekomerna i nepotrebna.

- Dok postoji neki manje invazivan način da se ostvari ista svrha, kontrola dolaska na radno mesto, poslodavac treba da pribegava takvom mehanizmu - kaže Toskić.

Sagovornica je rekla da su se obratili povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti, tražeći da se izvrši vanredni nadzor u Domu zdravlja Stari grad.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati