Beograd

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

06. 04. 2022. 12:20 2

"Škorpije kod nas nisu opasne, ne treba ih ubijati"

Škorpije su preplavile centar prestonice, a Beograđani su u panici. Prof. dr Srećko Ćurčić sa Biološkog fakulteta kaže da nema razloga za strah, jer škorpije u Srbiji nisu opasne.

- Nisu škorpije nikakva novina u našim krajevima. Pojavljuju se u rano proleće, kada su dani još hladni i vlažni i kada nema drugih životinja koje mogu da im naude kao što su neke ptice, zmije, žabe, gušteri. Još je prelazni period. Sada je vreme kada možemo očekivati njihovu najveću brojnost u gradskim sredinama - kazao je u "Uranku" na K1 televiziji profesor Biološkog fakulteta.

U ovom periodu godine škorpije možemo očekivati u područjima blizu gradskih parkova i šuma.

- Takođe, i na mestima gde ima kamenja, šumskog lišća… Tu se skrivaju tokom dana. Ima ih dosta na Topčideru, Kalemegdanu, Starom gradu, Paliluli, Savskom vencu. Zgrade sa podrumima su izvor vlage i škorpije mogu da cirkulišu po stambenim zgradama. Nema razloga za strah i za paniku, jer kod nas nema otrovnih i opasnih škorpija. One jesu otrovne životinje, ali škorpije nisu ništa otrovnije od pčele ili ose. One ubadaju otrovnom bodljom i ako vam se to dogodi u prvih pola sata pratite šta se dešava. Ako osim bola nema drugih tegoba, popijte samo lek protiv bolova ili namažite kremu i u roku od 24 sata će sve proći. Ako se jave alergija, otok, otežano disanje, škripanje u plućima - idite u Dom zdravlja, jer imate alergijsku reakciju. Svakako, savet je da ih ne dirate, baš kao što ne diramo ose ili pčele - savet je dr Ćurčića.

Škorpije nikada ne bi trebalo da ubijamo.

- Uz pomoć radničkih rukavica odstranite ih iz stana. Ne ubijajte ih, one su korisne životinje i regulišu brojnost nekih po nas štetnih insekata. Ako ih bude više u životnom prostoru pozovite službu za dezinsekciju. Postoje hemikalije koje se koriste za širi opseg insekata na koje su osetljive i škorpije Manje od jedan odsto svetskih škorpija su otrovne, a nijedna evropska škorpija nije smrtonosna za čoveka. Naše su i sitne, 4-5 cm su dugačke, u odnosu na tropske škorpije u Africi ili Indiji koje dostižu i do 30 centimetara - objasnio je profesor Ćurčić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati