Beograd

Veran Matić [ Izvor: Javniservis.net/Goran Basarić ]

07. 02. 2022. 10:17 2

Radio B92 i Dušan Mašić u slikama 1992. godine

Tokom 1992. i 1993. godine poznati fotograf i kamerman Goran Basarić, fotografisao je svakodnevni život jednog Radija, koji je bio mnogo više od radio stanice - bio je to pokret - društveni, kulturni, angažovani…

Kao kamerman radio je na RTS-u koji je napustio ili je bio izbačen kao brojni drugi. "ećam se Goranove tadašnje subverzivnosti, poput slikanja kompromitujućih „pokrivalica“ poslanika ili ministara tokom čačkanje nosa, spavanja u poslaničkim klupama itd. Taman toliko da ne bude dovoljno materijala za "pokrivanje“ vesti, piše Veran Matić za javniservis.net.

Od fotografija vezanih za Radio nastala je izložba prvo u Vankuveru, a potom i u nekim drugim svetskim gradovima. 

Informativna redakcija Radija B 92, bila je centar zbivanja i zbog toga možda upravo iz tog prostora ima najviše fotografija. To je prostor u kojem su se pravile vesti, ali su često tu vesti i nastajale. To je bio prostor širih okupljanja ne samo zaposlenih u redakciji. Tu se dugo debatovalo sa puno strasti i sa puno smeha. Bio je to praktično jedan veliki kreativni sastanak, koji nikada nije prestajao. Tu su nastajale brojne ideje koje su ušle u udžbenike novinarstva, tu su nastajale akcije po kojima je B 92 bio poznat - "Sve predsednikove bebe", "Prva beogradska barikada", "SPS radio - program samozabranjivanja"…

Dušan Mašić je ostavio neizbrisiv trag u tom okruženju i nasleđu Radija B 92 devedetih godina, uz brojne druge novinare i novinarke od kojih neki nažalost, nisu više među nama.

Većina fotografija, koje javniservis.net objavljuje, po prvi put se publikuje. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati