Beograd

Direktno.rs [ Izvor: Danas ]

01. 12. 2021. 14:57 4

Vesićeva “Pokretna kancelarija“ košta više od milion dinara

Pokretna kancelarija, odnosno kamper vozilo, koju je zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću poklonio advokat Nemanja Aleksić primer je "banalnog i školskog primera" kršenja Zakona o sprečavanju korupcije, istakao je ispred Skupštine grada Nemanja Šarović, predsednik Pokreta "Ljubav Vera Nada".

Cena iznajmljivanja kamper vozila do sad je dostigla 1.235.960 dinara ili 10.519 evra, dok zakon dozvoljava da poklon koji javni funkcioner može da zadrži sme da bude u vrednosti do 55 evra. Zbog toga će Šarović protiv Vesića podneti prijave Agenciji za sprečavanje korupcije, a sutra u 10 časova će mu dovesti „Pokretnu kancelariju“ u skladu sa zakonom.

Šarović je naveo da je stupio u kontakt sa firmom Andrić d.o.o. u kojoj je Aleksić iznajmio kamper. Po zvaničnom cenovniku te firme iznajmljivanje kamper vozila koji koristi Vesić košta između 11.280 dinara i 16.200 dinara dnevno, zavisno od sezone u kom se iznajmljuje, odnosno interesovanja za iznajmljivanje. Na to se plaća i jednokratna naknada za od 12.480 dinara.

Advokat Nemanja Aleksić, za kog Šarović kaže da „često brani javna preduzeća i čelnike SNS“, po sopstvenom priznanju, kamper vozilo iznajmio je, brendirao i ustupio zameniku gradonačelnika. Aleksić je ranije rekao da će plaćati i cenu goriva za ovo vozilo. Brendiranje i cenu goriva Šarović nije uračunao u ovu cifru.

On je naveo da je Zakon o sprečavanju korupcije prekršen jer propisuje da poklon koji javni funkcioner može da zadrži sme najviše biti u vrednosti 10 odsto prosečne plate, što je jednako 55 evra.

„Cena kampera prelazi 191 put dozvoljenu cenu poklona“, kaže Šarović.

„Vesić je rekao da ima pravo na taj poklon i da ima pravo da ide na posao kako i čime hoće, ali Zakon o sprečavanju korupcije kaže da funkcioner može da primi protokolarni poklon, koji se dobija od stranih delegacija i prigodan poklon, koji se razmenjuje u situacijama poput Božića ili Nove godine’’, rekao je Šarović.

„Zamenik gradonačelnika je najavio da će kamper biti kod njega tri meseca, ali ja očekujem da će ga zadržati do aprilskih izbora. Ako se to obistini, to znači da se na iznos od 1.235.960 dinara treba dodati još 1.409.520 dinara za iznajmljivanje vozila, što znači da će ukupna vrednost dostići 2.654.480 dinara ili 22.515 evra“, takođe bez brendiranja i cene goriva, istakao je Šarović.

„Reč je o banalnom, školskom primeru korupcije, na koju nažalost ne reaguju državni organi i Dragan Sikimić, direktor Agencije za sprečavanje korupcije“, rekao je.

Vesiću će sutra u 10 časova Pokret Ljubav Vera Nada da doveze ’’ekološku veoma jeftinu pokretnu kancelariju’’, koja će, kaže predsednik pokreta, biti u skladu sa zakonskom normom.

„Pozivam Vesića da sutra u 10 časova bude ispred Skupštine grada. Hoćemo da mu omogućimo da ima pokretnu kancelariju i da u isto vreme poštuje zakon“, zaključio je Šarović.

Podsećamo, zamenik gradonačelnika je u septembru predstavio građanima svoju „Pokretnu kancelariju“. Vesić je objavio da mu je to vozilo njegov prijatelj, advokat Nemanja Aleksić, ustupio na besplatno korišćenje tri meseca. To je kasnije potvrdio i sam Aleksić. Transparentnost Srbija ocenila je tada da to vozilo nema za cilj samo promociju Grada Beograda, nego i ličnu Vesićevu promociju, te su Agenciji za sprečavanje korupcije uputili više zahteva za dostavljanje informacija u vezi sa „Pokretnom kancelarijom“. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati