Beograd

[ Izvor: Mediji ]

27. 10. 2021. 15:17 37

Građevinski fakultet izlazi iz projekta BG metroa!

Naučno-nastavno veće Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu donelo je odluku da ta institucija ne učestvuje u daljoj realizaciji i razvoju projekta Beogradskog metroa zasnovanog na nacrtu plana koji je u septembru uradio Urbanistički zavod grada, saopštio je danas taj fakultet, koji je ranije podneo primedbe na taj plan.

Odlučeno je da fakultet ostaje posvećen projektu metroa koji će uvažiti njihove stavove o položaju linija i faznosti njihove izgradnje. Od svih 139 nastavnika i saradnika fakulteta koji su izišli na glasanje, 90 odsto je glasalo „za“, dok je protiv predložene odluke bilo samo pet članova veća.

- Građevinski fakultet je uveren u snagu svojih argumenata i veruje da još uvek ima vremena za izmene i poboljšanje ovog projekta. Ponosni smo što je naš kolektiv pokazao visok nivo stručne i društvene odgovornosti i time odgovorio na pokušaje da se relativizuju stavovi Građevinskog fakulteta o trenutnom planu razvoja Beogradskog metroa - ističe se u saopštenju.

Fakultet smatra da 175 generacija građevinskih i geodetskih inženjera obavezuje da se nepokolebljivo zastupaju i promovišu stavovi bazirani na struci i nauci. Niz primedbi koje je fakultet izneo na predviđena rešenja beogradskog metroa mogu stati u zaključak - "ako sednete u progrešno projektovan metro, sve linije i stanice biće pogrešne".

- Кljuč problema nastao je još prilikom definisanja projektnog zadatka, odnosno ulaznih podataka za Smartplan. Projektni zadatak je dokument koji sastavlja investitor - u ovom slučaju taj posao je vodio Grad Beograd - u kome se definiše posao projektanata i planera - upozorio je nedavno dekan Vladan Kuzmanović.

Prema njegovim rečima ulaznim parametrima za izradu Smartplana, gradska uprava zacrtala je delove grada koje treba razvijati: Makiško polje, Hipodrom, Luka Beograd, Ada Huja, Blok 18 i Blok 26 – i tako "direktno predefinisao koridor prve linije metroa".

- Rezultat je rešenje metro sistema u kojem se kao jedan od osnovnih načela ističe odblokiranje kapitalne vrednosti zemljišta u vlasništvu grada, odnosno zarada od novonastale vrednosti zemljišta u budućnosti, dok načela koja se odnose na postojeće saobraćajne probleme nisu ni pomenuta - upozorio je Kuzmanović, preneto je u saopštenju.

Dekan Građevinskog fakulteta ocenio je i da bi rešenje metroa bilo suštinski drugačije da je gradska uprava kao ulazne podatke za Smartplan definisala kriterijume: smanjenje saobraćajnih problema, prelazak sa individualnih putovanja automobilima na metro ili skraćenje prosečne dužine putovanja.

On je naveo da je Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu urađen na osnovu Smartplana i Generalnog projekta, "bez kritičkog preispitivanja ova dva dokumenta".

- Na kraju, dekan Кuzmanović je istakao da Grad Beograd uopšte i nije nadležan za objekte poput metroa, odnosno da je prekršen član 133. Zakona o planiranju i izgradnji, po kome posao projektovanja i izgradnje metroa, već od nivoa Generalnog projekta sa prethodnom studijom opravdanosti, mora da vodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - naveo je Građevinski fakultet.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 37

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati