Beograd

Direktno.rs

26. 09. 2021. 19:21 4

Drama u školi: Ne priznaju udžbenike, loši komentari deci

Već šest meseci roditelji OŠ "Oslobodioci Beograda" vode borbu za svoja zakonom i Ustavom zagarantovana prava za besplatno školovanje. Besplatni udžbenici su i dalje problem, pa kako tvrde, nastavnici pišu deci loše komentare i ne priznaju domaće zadatke što roditelji smatraju diskriminacijom.

Prema rečima roditelja koji se javio našoj redakciji, uprava škole je onemogućila konstituisanje Saveta roditelja 14. septembra, izbacila prisutnu advokaticu, pravnog zastupnika jednog od roditelja, prekidajući sednicu pod izgovorom da se sednica odvija u veoma neprijatnoj atmosferi i zakazujući novu za sutradan.

Sednica najavljena za 16 časova, odložena je pod izgovorom da su se pojedini roditelji javili da ne mogu doći, iako je većina poslala mejl da će prisustvovati sednici, postojao je kvorum, pa direktorka bez osnova odlaže sednicu. Predstavnici 13 odeljenja od 24, pojavili su se ispred škole sa advokaticom, tražili održavanje sednice, ali direktorka i to odbija.

Pošto je sednica Saveta roditelja, koja je odložena, bila zakazana sat vremena pre redovne sednice Školskog odbora, roditelji su odlučili da uđu u školu i prisustvuju sednici, kaže naš izvor iz škole.

Na opšte iznenađenje svih, sednici je prisustvovao načelnik Školske uprave Dragan Filipović, negodujući zbog prisustva roditelja nazivajući ih "dokonima". Pozvan od strane direktorke škole, bez poziva predsednice Školskog odbora. Pojavljivanje načelnika Školske uprave predstavlja prekršaj i dovodi načelnika u sukob interesa, smatraju roditelji.

Filipović je parkirao automobil sa oznakom vlade RS u školskom dvorištu, sprečavajući održavanje časova fizičkog vaspitanja nekoliko sati. Na pitanje jednog od članova Školskog odbora, da li je dozvoljeno parkirati automobil u školskom dvorištu, Filipović je rekao, da, jeste.

U veoma neprijatnoj atmosferi roditelji iznose svoje stavove, načelnik ih upućuje na zakazivanje sastanka sa njim u Školskoj upravi i izbacuje advokaticu sa sednice Školskog odbora, iako je žena imala punomoćje o zastupanju Marijane Knežević, članice Školskog odbora.

Na sednici nije rešeno ništa vezano za prava dece na besplatne udžbenike. Načelnik Školske uprave je izjavio da je udžbenik obavezno nastavno sredstvo, ali nije znao da objasni gde to piše, prenose roditelji. 

Nakon ovih nemilih događaja, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, odložio je posetu ovoj školi koja je bila najavljena u cilju podele tableta deci.

U najavi su prijave nadležnim inspekcijskim organima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati