Beograd

M. Z.

03. 05. 2021. 10:18 28

Gde je nestala stara turska kaldrma iz Skadarlije?

"U Skadarlijskoj ulici u Beogradu u rekonstrukciji završenoj ovih dana umesto stare turske kaldrme najvećim delom postavljeni su fabrikovani oblutci uvezeni iz Grčke. Gradski odbor Pokreta za preokret Beograd traži hitan odgovor na pitanje gde se nalazi stara turska kaldrma i ko je dozvolio zamenu istorijski važne kaldrme fabrikovanim oblutcima", navodi se u saopštenju Pokreta za preokret.

U otvorenom pismu, čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

"Prva faza rekonstrukcije Skadarske ulice započeta je 2017. godine i u tom delu ulice umesto turske kaldrme, koja je doneta sa Pašinog (Lekinog) brda, kako bi dala autentičnost arhitekturi iz turskog vremena, postavljeni su uvezeni fabrikati.

Tražimo hitno utvrđivanje gde se nalazi stara kaldrma, po kojoj su gazili turski veziri, ali i srpski ustanici i koja ima svoju istorijsku vrednost. To je bio autentični svedok istorije Beograda. Pitamo da li je kaldrma prodana, poklonjena i ako nije gde se nalazi? Podsećamo da je Skadarlija zaštićena kulturno - istorijska celina i da nije moguće da bilo ko, zakonito, dozvoli uništavanje značajnog segmenta te celine. Turska kaldrma je u vreme uspostavljanja zaštite bila sastavni deo te celine.

Podsećamo da je Pokret za preokret još 2017. Višem javnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv gradskih vlasti zbog uništavanja zaštićene kulturno-istorijske celine Skadarlija. Prijava je podneta protiv tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog, tadašnjeg gradskog menadžera Gorana Vesića, v. d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivere Vučković i gradskog arhitekte Milutina Folića. Do sada nisno dobili odgovor", zaključuje se u saopštenju Pokreta za preokret.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 28

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati