Beograd

Direktno.rs

27. 03. 2021. 15:13 6

Protest: BIGZ odlazi u istoriju, umetnici na ulicu

U Beogradu je danas, ispred zgrade BIGZ-a održan protest po nazivom "Prostor za sve" koji su organizovali dosadašnji zakupci prostorija u tom alternativnom kulturnom centru koji su, nakon prodaje objekta firmi Marera propertis, dobili rok od mesec dana da se isele.

Rok za iseljenje ističe danas, a alternativni smeštaj umetnicima nije ponudilo ni Ministarstvo kulture, ali ni beogradska vlast. Na današnjem protestu je prisustvovalo oko 200 umetnika, kulturnih radnika i građana.

Organizatori zahtevaju trajno rešenje i stoga su izneli četiri zahteva kako bi se našao adekvatan prostor za rad nezavisnih umetnika. Njihove potrebe su:

- Prostor za umetnike u širem centru grada veličine najmanje 3.000 kvadratnih metara koji ne zahteva velika infrastruktuna ulaganja od strane zakupaca i koji, po potrebi, može biti prilagođen potrebama umetnika, u saglasnosti sa zakupodavcem.

- Mesečne dažbine po priuštivoj ceni, poput uslova koje je davao BIGZ, kao i fiksne troškove održavanja, struje i komunalija.

- Garancija nadležnih institucija da ćemo taj prostor moći neograničeno i neometano da koristimo za potrebe umetničkog stvaralašrva.

- Mogućnost da raspolažemo kapacitetom i resursima datog prostora u svrhu otganizacije okupljanja, umetničkih aktivnosti, apliciranja i održavanja kulturnih projekata (u skladu sa zakonom, odredbama i merama na snazi).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati