Beograd

05. 03. 2021. 20:34 14

"Spomenik Nemanji je teška korupcija i retko viđena svinjarija"

Likovni umetnik i pisac Dejan Atanacković smatra da je spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu "retko viđena svinjarija", da bude odavanje pošte osnivaču Hilandara. A na to da je zaštitnik građana kaznio zamenika gradonačelnika zbog neobjavljivanja cene spomenika, navodi da ga to ne čudi, i da "pritom ni ne misli da je to neka loša vest".

 

- Naprotiv, da je kazna plaćena to bi se na tome završilo i to bi opet građani Srbije platili, a ovako smo zahvaljujući povereniku stekli dodatni uvid u potpuni apsurd – da zakon postoji samo zato da bi ga vlast zaobilazila - kazao je Atanacković u Danu uživo na TV N1.

Dodaje da je to samo dokaz da su „mnoge gradske kase neka vrsta protočnog bojlera za novac građana“.

Prema njegovim rečima, on je poslao dopis Skupštini grada u kojem je tražio cenu spomenika, kao i dokaz o ugovornim stranama.

- Poverenik je početkom februara doneo rešenje o izveršenju kojim su gradoačelnik i zamenik Skupštine grada bili u obavezi u roku od dva dana da ispune obavezu i da me izveste o ceni. Kada se to nije desilo, tada mi je stigao dopis da to nije moguće, jer taj podatak ne postoji. Poverenik se obratio vladi, ali u dopisu koji sam ja dobio naznačio je da on nije dobio nijedno izvršenje po njegovom rešenju, reč je o korumpiranom sistemu koji postoji na svim nivoma u Srbiji - kaže Atannacković.

Dodaje da ljudi u Srbiji treba da postanu „manje pasivni“.

- Ne možemo sa ovakvom vlašću da očekujemo da nešto dobijemo, već moramo da se za nešto izborimo - ističe on.

Naglašava da mu je neprihvatljivo da osoba proglašena svecem bude u predstavi spomenika (Stefanu Nemanji) predstavljena kao svetovni čovek.

Na pitanje da li je normalno da se svaki grad menja, on kaže da jeste, ali dodaje da je ovo „silovanje grada“.

- To je jedna od onih stvari koja se može pripisati i „opozicionim partijama koje su pasivne veoma, ako to dozvoljavamo, dozvolićemo i da se sve upropasti i da će se jednog dana radovati kad nam iz česme poteče mulj - kaže on.

Ističe da nam vlast ne ostavlja prostor da se ne radi o teškoj korupciji.

Na pitanje zašto je tužio zamenika gradonačelnika Zorana Radojičića, on kaže „sem što je smešno, sramno je i za jedan glavni grad“.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati