Beograd

R. Ć.

02. 03. 2021. 16:29 2

Protest građana zbog uklanjanja "velikih pluća" (VIDEO)

Aktivisti grupe građana "Kreni-Promeni" održali su protest ispred Doma omladine zbog uklanjanja "velikih pluća", odnosno belih pamučnih pluća koja su aktivisti postavili kako bi videli za koliko dana će se pluća uprljati, ne bi li ukazali na ogromnu zagađenost vazduha u glavnom gradu Srbije.

Pluća su postavljena kako bi se utvrdilo za koliko će ona pocrneti, zahvaljujući senzoru za merenje zagađenja, koji je takođe postavljen na bilbord, a ispisana je bila i adresa sajta gde će građani naći rezultate tog merenja. Nakon postavljanja pluća komunalna milija je u ponedeljak zatražila njihovo uklanjanje, a danas su ona i uklonjena.

Zbog toga su aktivisti danas organizovali protest. Oni napominju da su dobili potrebne dozvole da bilbord s plućima postave kod doma omladine.

- Mi smo negde pre tri nedelje podneli zahtev Opštini Stari grad da se bilbord postavi ovde, u međuvremenu smo platili sve moguće takse i dobili smo dozvolu nakon 16 dana, što je bilo pet dana nakon što je trebalo da postavimo bilbord. Mi smo dobili dozvolu, ali smo je uredno dobili na preostala dva dana od sedam za koliko smo dobili dozvolu. Juče u osam sati dobila sam poziv komunalne inspektorke koja je tvrdila da ako ne uklonimo bilbord do 12 sati, bićemo kažnjeni - rekla je članica udruženja "Kreni-Promeni" za N1.

Aktivisti ističu da će nastaviti da traže od nadležnih organa da se utvrdi ko je bilbord sklonio. Dodaju da su bilbord s plućima pravili sami i da ih ova krađa neće sprečiti, te da novi mogu napraviti u roku od sedam do 10 dana.

Protestu su prisustvovale na desetine građana, a među njima i profesorka Biološkog fakulteta dr Biljana Stojković. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati